Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για επίσημη παράταση του lockdown

Οι αποφάσεις Μητσοτάκη και οι συστάσεις των ειδικών. Ποιος ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου. Αισιοδοξία για σύντομο τέλος της υγειονομικής περιπέτειας και ανάταξη της οικονομίας εντός του 2021.

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για επίσημη παράταση του lockdown

Θέμα χρόνου -ίσως και ωρών- είναι πλέον η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της νέας παράτασης του lockdown, το οποίο κανονικά θα έληγε την προσεχή Δευτέρα. Σε συνέχεια των προηγούμενων ημερών και οι χθεσινοί πολύ υψηλοί αριθμοί νέων κρουσμάτων (2.186), νεκρών (89) και διασωληνωμένων (613, νέο αρνητικό ρεκόρ), καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη περί του αντιθέτου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ψάχνει να βρει τη λύση και του συγκεκριμένου, εξαιρετικά δύσκολου γρίφου.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, ακόμη είναι νωρίς για να γίνεται συζήτηση για την επιστροφή στη σχετική κανονικότητα, την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε το στίγμα των προθέσεών του, κατά τις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του, τη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger και στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως έκανε γνωστό, κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας, όπως τα μπαρ και γενικότερα η νυχτερινή διασκέδαση, δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να βρεθεί το εμβόλιο. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να ανοίξει η εστίαση με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, ενώ πιο κοντινή φαίνεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κι εκεί βέβαια με συγκεκριμένους απαραίτητους περιορισμούς, μέχρι την εύρεση του εμβολίου. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισηγείται το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι από τις πρώτες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα είναι τα κομμωτήρια.  

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί», με το πλέον πιθανό σενάριο να εξακολουθεί να είναι το δια ζώσης άνοιγμά τους από το νέο έτος.

Επίσης, δεν συζητείται αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο διαφοροποίησης γεωγραφικών ζωνών ούτε πρόκειται να ανοίξουν αυτή τη στιγμή οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ωστόσο θέματα που αφορούν στην επανένωση οικογενειών ενδεχομένως να εξαιρεθούν από τη γενική απαγόρευση.

«Λίγο αργότερα»

«Βλέπουμε μία πορεία του ιού που βρίσκεται σταθερή ή πτωτική, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο. Και εφόσον θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη και θα πάμε λίγο αργότερα», τόνισε χθες σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Υπομονή και τήρηση των μέτρων ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου «να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού», δεδομένου ότι -όπως είπε- το εμβόλιο είναι «εδώ» και θα μας βγάλει σύντομα από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε.

Αισιόδοξος δηλώνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021, αναμένοντας για τη συνέχεια μια «πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν». Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία από τις χώρες «που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη».

Προσώρας, πάντως, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παραβλέψει τις συστάσεις των ειδικών, έχοντας πάρει και πάλι την απόφαση να προτάξει την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι της οικονομίας, όσο δύσκολο και με μεγάλο κόστος και αν είναι αυτό.

«Το κλείσιμο της οικονομίας είναι επίπονο και είναι αναγκαία η παροχή στήριξης κυριολεκτικά μήνα με τον μήνα», σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή την κρίση». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v