Στις ραγδαίες «και συχνά επικίνδυνες» γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας και στην οικονομική κρίση που φέρνει η πανδημία επικέντρωσε την παρέμβασή του (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Αλέξης Τσίπρας, στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμησή του στη δυνατότητα της χώρας «να τα καταφέρει», αρκεί, όπως είπε, να μην επιστρέψει στο πελατειακό κράτος, στη διαφθορά και στην πολιτικο-οικονομική διαπλοκή.
Ως προς το πρώτο, τοποθέτησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα:
- Το μέλλον της χώρας μας -ως γέφυρας τριών ηπείρων- δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία Ανατολής-Δύσης, στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία, η διεθνής κοινότητα να επανέλθει στην πολυμερή διπλωματία, να ενισχύσει τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και να στηρίξει τη Συμφωνία για το Κλίμα, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν και ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών.
- Το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας.
Ο εκλεγείς Πρόεδρος Μπάιντεν έχει, όντως, αποδείξει επί δεκαετίες ότι αποτελεί φίλο της χώρας μας και γνώστη των εξελίξεων στην περιοχή μας.
Η ανεκτίμητη σημασία της ελληνοαμερικανικής ομογένειας ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας, ο πολύτιμος διμερής στρατηγικός μας διάλογος, το σχήμα 3+1 που καθιερώθηκε μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, το EastMed Act που άνοιξε την πόρτα για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, οι συνομιλίες για αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε σχέση με διευκολύνσεις σε ελληνικές εγκαταστάσεις και η συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία, η ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλονίκης σε κόμβο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στη ΔΕΘ του 2018 μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την προώθηση αυτής της προσπάθειας.
- Η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει τον ρόλο του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή -που έχει το θάρρος να λύνει προβλήματα με έντιμες συμφωνίες, όπως απέδειξε πριν δύο χρόνια με το Μακεδονικό.
Πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Και πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή.
Τα «εργαλεία» για τη νέα οικονομική κρίση
Αναφορικά με τη νέα οικονομκή κρίση που προκαλεί η πανδημία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χωρίς να πουν τα προβλήματα, οι «φειδωλές» δυνάμεις και οι εθνικές στρατηγικές, η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πληγές στην οικονομία με ένα περισσότερο άμεσο και δίκαιο τρόπο από ότι στο παρελθόν.
Αφού αναφέρθηκε στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου και στη σημαντική πρωτοβουλία του Ταμείου Ανάκαμψης, απαρίθμησε τα επιπλέον όπλα που προσφέρονται:
• Μπορεί να αξιοποιήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που μειώνει τα επίπεδα δανεισμού του δημοσίου και των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ
• Έχει τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ και κυρίως την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, δηλαδή την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών για το 2020 και το 2021 τουλάχιστον
• Έχει -ας μην το ξεχνάμε- το απόθεμα ασφαλείας των 37 δισ. που εμείς αφήσαμε. Γιατί για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία αυτού του κράτους, του σύγχρονου ελληνικού κράτους που συμπληρώνει το 2021, 200 χρόνια ύπαρξης, μια κυβέρνηση άφησε γεμάτα ταμεία στην επόμενη.
Υποστήριξε, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, μόνο που δυστυχώς δεν το κάνει.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Η οικονομία έχει ήδη δεχτεί βαρύτατο πλήγμα καθώς η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, κάνει «πολύ λίγα, πολύ αργά» για να μετριάσει τις επιπτώσεις.
Χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και το μεγάλο θέμα είναι ότι στην Ελλάδα η κόπωση της κοινωνίας από τη δεκαετία που μόλις διανύσαμε, δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη άλλων χωρών, που και αυτές αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
Στον αντίποδα εμφάνισε την εμπροσθοβαρή οικονομική πρόταση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο, όπως εξήγησε, ήταν ταυτόσημη με αυτή της πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των διεθνών οργανισμών.
Στο νέο παραγωγικό μοντέλο η λύση
Για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παρεμβάσεις στα σημεία, καθώς απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο συνολικά. Κι αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην ποιότητα, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Όπως πρόσθεσε, ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη βάση μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά στη βάση της αύξησης της παραγωγικότητας, ενσωματώνοντας τη συλλογική γνώση, τις αυξημένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού και την καινοτομία. Και ειδικά οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τα προσόντα της νέας γενιάς.
Η ανάπτυξη, εξήγησε, πρέπει να είναι συμπεριληπτική και δίκαιη, πρέπει να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η στήριξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ενίσχυση των υποδομών του, η στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού καθώς και οι υποδομές πολιτικής προστασίας, αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ελλάδα-ΗΠΑ οικονομική συνεργασία
Ειδικά για τις ελληνο-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις σημείωσε:
• Η επιτυχής συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας το 2018 στην 83η ΔΕΘ ήταν η απαρχή στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας.
• Οι κοινές προσπάθειές μας για τον Διαδριατικό Αγωγό φ.α (ΤΑΡ), για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), για τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης φ.α. (FSRU Αλεξανδρούπολης), όπως και για τον αγωγό EastMed, συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
• Με τον ίδιο τρόπο, η επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου δείχνει τον δρόμο για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, με δίκαιους όρους και στήριξη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.
• Οι διαπραγματεύσεις με αμερικανικές εταιρείες λογισμικού, όπως είδαμε πρόσφατα και με τη Microsoft, αποτελούν κρίσιμο τομέα για το μέλλον, στον βαθμό που εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε στέλνοντας μηνύματα (και) εντός της χώρας:
Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η χώρα κατάφερε να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτής της χώρας.
Αρκεί να μη γυρίσει πίσω σε παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές. Αρκεί να μη γυρίσουμε στο πελατειακό κράτος, στη διαφθορά και στη διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία.
Η διαφθορά και το πελατειακό κράτος είναι εχθρός των παραγωγικών επενδύσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας.