Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή το «θέμα ΕΟΔΥ» και οι απευθείας αναθέσεις

Να κληθούν σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών-Διαφάνειας οι Β. Κικίλιας, Ν. Χαρδαλιάς, Π. Αρκουμανέας και Σ. Τσιόδρας. Ερώτηση σε Γ. Γεραπετρίτη και Αδ. Γεωργιάδη για σωρεία παρεκκλίσεων από τους κανόνες των δημόσιων συμβάσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή το «θέμα ΕΟΔΥ» και οι απευθείας αναθέσεις

Στη Βουλή φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση τις αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, που οδήγησε στην υποκαταγραφή τους και, εντέλει, στην καθυστερημένη ή εσφαλμένη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλούν ανοικτά για μη τήρηση, από την Ελλάδα, του όρου που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, για πλήρη, αναλυτική και εύληπτη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν κρούσματα-νοσηλεία-θανάτους, ώστε να είναι προσιτή στον κάθε πολίτη. Την εν λόγω επισήμανση έκανε δημοσίως χθες («στο Κόκκινο») ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «είναι και θέμα Δημοκρατίας, διότι μόνο έτσι θα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ως κοινωνία».

Παράλληλα με την εισαγγελική παρέμβαση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που μετέχουν στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητούν την έκτακτη σύγκλησή της, προκειμένου να κληθούν προς εξέταση δημόσια πρόσωπα-κρίκοι στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, ζητούν να κληθούν προς ακρόαση: ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οι βουλευτές επικαλούνται τα δημοσιεύματα («Δημοκρατία» και «ΒΗΜΑ») που εγείρουν σοβαρά ζητήματα ως προς την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστίας και την τήρηση της νομιμότητας.

«Γεννιούνται επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην "επιτροπή εμπειρογνωμόνων" του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν "στα τυφλά"», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στελέχη του κόμματος, εξάλλου, παραπέμπουν στη σιωπή του κ. Τσιόδρα για τις εν λόγω αποκαλύψεις, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι θιγόμενοι από τα δημοσιεύματα (σ.σ. οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας) πήραν θέση δημοσίως και τα διέψευσαν.

Πυρά και εκ των έσω

Σ' αυτό το πλαίσιο, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν ως σημαντικό το γεγονός ότι η αρνητική πορεία της πανδημίας «ανοίγει στόματα» και εντός του κυβερνώντος κόμματος.  Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός βουλευτής Θεσσαλονίκης (και πρώην υφυπουργός) Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, απάντησε: «Είναι προφανές ότι κακώς ανοίξαμε. Έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι έπρεπε να μην ανοίξουμε στο βαθμό που ανοίξαμε ή εφόσον ανοίξαμε το καλοκαίρι αναγκαστικά λόγω του τουρισμού, να κλείσουμε πολύ νωρίτερα. Τι το συζητάμε; Αυτό είναι αυτονόητο».

Επικριτικός ήταν όμως και για τον χειρισμό των ιδιωτικών ΜΕΘ: «Η χρήση κλινικών του ιδιωτικού τομέως για covid περιστατικά, κατά την άποψή μου, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό», είπε.

Μείζον θέμα οι συνεχείς απευθείας αναθέσεις

Πέραν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά από μικροσκόπιο τις απευθείας αναθέσεις που (εξακολουθούν να) γίνονται «λόγω κορωνοϊού», αλλά και τους κωδικούς του νέου Προϋπολογισμού.

Ως προς το πρώτο, 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν χθες ερώτηση στους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. «Διαρκώς μαθαίνουμε για περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων είτε σε εταιρείες που συστήνονται ελάχιστες ημέρες πριν από τη σχετική απόφαση, είτε σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εντελώς άσχετα αντικείμενα και τροποποιούν τα καταστατικά τους κυριολεκτικά στο παρά πέντε των σχετικών αναθέσεων», τονίζουν.

Και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία βρήκε την ευκαιρία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έκτακτη νομοθέτηση, να κινηθεί εκτός της πάγιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εισάγοντας πληθώρα παρεκκλίσεων από τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις».

Καμπάνια 3 εκατ. ευρώ για… την ψήφο των αποδήμων

Ως προς το δεύτερο: Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε χθες για δύο… λεφτόδεντρα που βρέθηκαν «στους κήπους του Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών» και αφορούν:

  • Αύξηση κατά τέσσερα εκατ. ευρώ του κονδυλίου για τις δαπάνες της Προεδρίας της Κυβέρνησης (από 31 εκατ. ευρώ στα 35), ως αποτέλεσμα του τεράστιου αριθμού συνεργατών, μετακλητών και μη, που εντάχθηκαν στο ευρύτερο πρωθυπουργικό επιτελείο.
  • Κονδύλι τριών εκατομμυρίων ευρώ που αφορά καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης για την ψήφο των αποδήμων. Πρόκειται για το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον χώρο διαμονής τους οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση το περσινό φθινόπωρο.

Κατά τον κ. Ζαχαριάδη και τους βουλευτές Μάριο Κάτση και Νατάσσα Γκαρά που συνυπογράφουν, το κονδύλι αυτό συνιστά «καμουφλαρισμένο προ-χριστουγεννιάτικο μποναμά σε μέσα ενημέρωσης», ενώ οδηγεί στα εξής ερωτήματα:

  • Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά; Ποιος ο λόγος έκδοσης της απόφασης, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Για ποιο λόγο -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση- οι σχετικές δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2020; (σ.σ. Προφανώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται καθώς δεν έχει εγκαταλείψει το σενάριο των πρόωρων εκλογών μετά το εμβόλιο).
  • Γιατί δεν αξιοποιείται το έμπειρο προσωπικό των πρεσβειών μας στο εξωτερικό, για την ενημέρωση των απόδημων συμπατριωτών μας;
  • Γιατί δεν καλούνται οι φορείς των ομογενών και απόδημων να καταθέσουν προτάσεις αλλά και να συμβάλουν στην ενημέρωση αυτή;
  • Με ποιο τρόπο τα εγχώρια ΜΜΕ καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας ενημερωτικής εκστρατείας που απευθύνεται σε Έλληνες του εξωτερικού; Και γιατί δεν αξιοποιείται η ΕΡΤ, που εκπέμπει σε ολόκληρο τον κόσμο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v