Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «μαύρος Νοέμβρης» και η εισαγγελική έρευνα για τις αποκαλύψεις

«Μέσα σε τριάντα ημέρες καταγράφηκαν 1.780 θάνατοι, έναντι 626 ολόκληρο το προηγούμενο 8μηνο». Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Ενεση αισιοδοξίας με μειωμένα κρούσματα… από λιγότερα τεστ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «μαύρος Νοέμβρης» και η εισαγγελική έρευνα για τις αποκαλύψεις

Η εισαγγελική παρέμβαση για τα δημοσιεύματα που αφορούν την (υπο)καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ βάζει «άνω τελεία» στο θέμα, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια «με νέα στοιχεία στην ίδια υπόθεση ή σε άλλες».

Αυτή την εκτίμηση κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, παραπέμποντας σε δηλώσεις ή «μισόλογα» μελών της επιστημονικής επιτροπής περί «διαφορετικών υπηρεσιών» που δεν επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους.

«Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων, που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων», δήλωσε δημοσίως («στο Κόκκινο») ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Άλκης Βατόπουλος. Ενώ η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού (σ.σ. δεν είναι μέλος της επιτροπής) ζήτησε ευθέως «να δημευθούν» τα στοιχεία και να δοθούν στη δημοσιότητα.

Επισήμως τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν τα επίμαχα δημοσιεύματα (σ.σ. των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «ΒΗΜΑ»). Ανεπισήμως, ωστόσο, ουδείς από την κυβέρνηση μπορεί να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κορυφή της πολιτικο-υγειονομκής πυραμίδας.

Η αντιπολίτευση (και όχι μόνο η αξιωματική) μιλά για ύπαρξη δύο παράλληλων κέντρων, που «υπάγονται» στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας αντίστοιχα. Στελέχη της όμως εκτιμούν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο θα περιοριστεί στο «καψάλισμα» του κ. Αρκουμανέα (και άρα, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την «τύχη» του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού) και δεν θα επιτρέψει επιβεβαίωση των αποκαλύψεων που θα ράγιζε επικίνδυνα τη «μεγάλη εικόνα», δηλαδή τον πρωθυπουργό.

Μειωμένα κρούσματα από... λιγότερα τεστ

Στην πίεση που άσκησαν οι αποκαλύψεις στην κυβέρνηση, συνολικά, αποδίδει η αντιπολίτευση τη χθεσινή «ένεση αισιοδοξίας» για τα μειωμένα κρούσματα και τους... μειωμένους θανάτους. Όπως τόνισαν στο καθιερωμένο briefing της Δευτέρας οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, χθες τα κρούσματα έφτασαν «μόλις» τα 1.044, προσπερνώντας όμως μία «λεπτομέρεια»: ότι ο αριθμός αυτός προέκυψε από μειωμένο αριθμό τεστ.  Όσο για τους (επίσης, «μόλις») 85 θανάτους, έναντι 100+ τις προηγούμενες ημέρες, «αφήνουμε να μιλήσει η λογική και η ενσυναίσθηση των κυβερνητικών αρμοδίων, αν υποθέσουμε ότι τις διαθέτουν», σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την εξέταση των σημερινών (σ.σ. χθεσινών) στοιχείων προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 11.372 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ 5 μέρες πριν (στις 26/11) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 31.518», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσθέτει: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο 1/3, την ώρα που οι "σκληροί" δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί;».

Ο πιο μαύρος μήνας

Το χειρότερο -όπως αναδεικνύουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι χθες ολοκληρώθηκε «ο πιο μαύρος μήνας» από την αρχή της πανδημίας στη χώρα. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, μέσα σε τριάντα ημέρες:

  • Καταγράφηκαν 1.780 θάνατοι, όταν το προηγούμενο 8μηνο ο συνολικός αριθμός ήταν 626.
  • Οι διασωληνωμένοι έφτασαν και ξεπέρασαν τους 600, τη στιγμή που οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι δημόσιες ΜΕΘ θα αντέξουν μέχρι 350 βαριά νοσούντες.
  • Αποκαλύφθηκε πόσο επίπλαστος ήταν ο «πανηγυρισμός» της κυβέρνησης ότι θωρακίσθηκε το ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ότι αυξήθηκαν οι ΜΕΘ («πάνω από 1.200 σε ολόκληρη τη χώρα»), αφού γιατροί-νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, ενώ οι ΜΕΘ δεν αρκούν.
  • Αναδείχθηκε «η μπλόφα με τις δήθεν επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ», καθώς στις δύο κλινικές της Θεσσαλονίκης που «επιτάχθηκαν» δεν εισήχθη κανένας ασθενής επί δύο εβδομάδες, ενώ το υπεραυξημένο ημερήσιο νοσήλιο των 1.700 ευρώ καταβάλλεται κανονικά.
  • Ακόμα και η («σωστή») ενέργεια του υπουργείου Ανάπτυξης να μπει διατίμηση στα δύο τεστ (μοριακό και rapid), έστω με καθυστέρηση οκτώ μηνών, φαίνεται ότι σκοντάφτει στην άρνηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που θεωρεί ότι η τιμή τους διαμορφώθηκε κάτω από την τιμή κόστους. Ανοίγοντας έτσι ένα μέτωπο με απρόβλεπτες συνέπειες σ' αυτή την καθοριστική, επιδημιολογικά, στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v