Οι συστάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των επιστημόνων που, με βάση τα υψηλά ποσοστά στα κρούσματα, στους διασωληνωμένους, στους νεκρούς και στον δείκτη θετικότητας, ζητούν νέα παράταση του lockdown, βρίσκονται επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσει βασικό μενού του σημερινού πρωινού καφέ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του, δεδομένου ότι ήδη τρέχει η επιπλέον εβδομάδα του περιορισμού των μετακινήσεων και θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι πολίτες για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «υπάρχει ένας δρόμος μόνο και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας», υπογραμμίζοντας ότι οι εισηγήσεις των ειδικών θα καθορίσουν και την τελική στάση του. Όπερ σημαίνει ότι όσο δεν πέφτουν οι αριθμοί στο επιθυμητό επίπεδο, άρση των περιορισμών δεν μπορεί να υπάρξει.
Με βάση προηγούμενους σχεδιασμούς, την προσεχή Δευτέρα εξεταζόταν η επανεκκίνηση, με πρώτα τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως με το λιανεμπόριο. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής εκείνης. Ακόμα και για τα σχολεία, η 7η Δεκεμβρίου που έχει ανακοινωθεί, ενδέχεται να μετατεθεί για αργότερα, κάτι πάντως που θα κριθεί προς το τέλος της εβδομάδας. Πολλές μάλιστα εισηγήσεις επιστημόνων τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στις 21 Δεκεμβρίου από την εστίαση και διατήρηση των σχολείων κλειστών για όλη την περίοδο των γιορτών.
«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία, εκτός και πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν και άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού, και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας», τόνισε σε προχθεσινή συνέντευξή του (Status fm) ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως έχει στο μυαλό του και την περαιτέρω ύφεση που δέχεται ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία, με άγνωστη την κατάληξή της.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του (στο MEGA), εκτίμησε ότι «οι επόμενοι 4-5 μήνες θα είναι "δύσκολοι" από πολλές πλευρές. Από τη μία, έχουμε τα δημοσιονομικά, που καλύπτουμε δαπάνες χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Παράλληλα όλοι κουράζονται, ψυχολογικά και οικονομικά από το lockdown. Χάνονται άνθρωποι. Δύσκολη εποχή, που χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση, για να την ξεπεράσουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η χώρα θα βγει από το lockdown «με εφαρμογή αναλογική με αυτή που κάναμε τον περασμένο Μάιο».
Παράλληλο σύστημα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει μετ’ επιτάσεως δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων (Βήματος και Δημοκρατίας), σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΔΥ είχε αναπτύξει παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των επιστημόνων να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά. Το θέμα πάντως συζητείται έντονα μεταξύ των γαλάζιων υπουργών και βουλευτών και δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση ζητά τη σχετική παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
«Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «υπονόμευση της προσπάθειας όλων μας», ενώ και πηγές του ΕΟΔΥ χαρακτήριζαν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» τα δημοσιεύματα. Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «παντελώς άδικα και αβάσιμα» δημοσιεύματα, επιχειρώντας να «σβήσει τη φωτιά» που άναψε, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και για την κυβέρνηση.