Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφυκτικοί έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα για να μπει φρένο στον ιό

Προβληματισμός επειδή τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δεν πέφτουν όσο αναμενόταν. Ετοιμότητα για νέες επιτάξεις, αν χρειαστεί. Το σύστημα «ακορντεόν» και το σταδιακό άνοιγμα.

Ασφυκτικοί έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα για να μπει φρένο στον ιό

Στην κόψη του ξυραφιού συνεχίζουν να βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την εξάπλωση του ιού και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι αριθμοί δεν πέφτουν όσο θα περίμεναν κυβέρνηση και επιστήμονες, με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης να μετρά την τελευταία μέρα 562 νέα κρούσματα. Χθες εξάλλου ξεκίνησαν και οι αεροκομιδές ασθενών με Covid-19 από τη Μακεδονία στην Αθήνα, απόδειξη της υπερβολικής πίεσης των νοσοκομείων.

Το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου αναπόφευκτα πέφτει στη συμπρωτεύουσα, όπου βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αύριο θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (θα παραχωρήσει και ραδιοφωνική συνέντευξη), ενώ θα ανέβει και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κ. Μπίνης, προκειμένου να συντονίσει και τα άλλα μεικτά συνεργεία και της Αρχής Διαφάνειας, της ΔΙΜΕΑ, της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και όλων όσοι εμπλέκονται στους ελέγχους. Η απόφαση που έχει ληφθεί, είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων στην περιοχή, με ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων.

Και δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο», αλλά και άλλες περιοχές όπως οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος, ενώ και στην Αθήνα τα 408 κρούσματα, όπως λένε οι ειδικοί, πολύ εύκολα μπορούν να πολλαπλασιαστούν, εφόσον υπάρξει χαλαρότητα και αδράνεια.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση του lockdown για μία ακόμα εβδομάδα, έως την 7η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό στην Επικράτεια. Μάλιστα, εφόσον χρειαστεί, θα γίνουν και επιτάξεις, όπως συνέβη με τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπήρχε από την αρχή η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η επίταξη, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, μολονότι σταθερά πρώτη επιλογή παραμένει η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι υγειονομικές δομές τους, έτοιμες προς αξιοποίηση, σε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Το σύστημα «ακορντεόν»

Από εκεί και πέρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής εκείνης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις, αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρόκειται για ένα πολύ προσεκτικό άνοιγμα, με τη γνώμη των ειδικών να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, καθώς θα ήθελαν να αποφύγουν το σύστημα «ακορντεόν», δηλαδή του επαναλαμβανόμενου ανοιγοκλεισίματος.

Τα σχολεία, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή σύνδεση με την ψηφιακή τάξη μαθητών στην Κρήτη, θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown και θα ακολουθήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με ένα σενάριο, τα δημοτικά σχολεία υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ τα Λύκεια μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα που συζητείται να ανοίξει και το λιανεμπόριο, ενώ η εστίαση θα πάει παραπέρα χρονικά. Αποφάσεις πάντως δεν έχουν ληφθεί σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, αφού όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της άλλης εβδομάδας.

Έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «οι πολλοί, οι οποίοι συμμορφώνονται με τα μέτρα, να μη νιώθουν ότι είναι κορόιδα, όταν βλέπουν τους λίγους να τα παραβαίνουν. Έχει μεγάλη σημασία, επίσης, οι έλεγχοί μας να είναι στοχευμένοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα περιοριστεί αυτή η διασπορά το συντομότερο δυνατόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v