Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Η Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει κυβέρνηση-επιστήμονες

Κρίσιμα 24ωρα για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πονοκέφαλος η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με υψηλά κρούσματα παρά το πολυήμερο lockdown. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Τι συμβαίνει με τα σχολεία.

Κορωνοϊός: Η Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει κυβέρνηση-επιστήμονες

Από ρεκόρ σε ρεκόρ βαίνουν οι θλιβεροί αριθμοί των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων, παρά τη διαφαινόμενη επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, συνεπεία του lockdown.

Ειδικά από την κεντρική Ελλάδα και βορειότερα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να αγωνιούν ενόψει των κρίσιμων επόμενων 24ωρων, που αναμένεται νέα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ανέρχονται πλέον σε 562, ενώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι κλίνες ΜΕΘ είναι όλες γεμάτες και ο αριθμός των κρουσμάτων (607) ιδιαίτερα υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί το lockdown εφαρμόστηκε σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ουσιαστικά η συμπρωτεύουσα διατηρεί το επιδημιολογικό της φορτίο, κάτι που στην κυβέρνηση «διαβάζουν» ως έλλειψη απόλυτης συμμόρφωσης του πληθυσμού στην τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε χθες εντατικοποίηση των ελέγχων στην πόλη, ενώ προσώρας τουλάχιστον δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα περαιτέρω σκλήρυνσης των περιοριστικών μέτρων.

«Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, προτρέποντας εμμέσως τους πολίτες να μην παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τις οδηγίες των ειδικών.  

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τις επόμενες μέρες, έως και την Παρασκευή, οπότε ο πρωθυπουργός θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την Πολιτική Προστασία και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Εκεί θα επισφραγιστεί και η παράταση του lockdown, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη εβδομάδα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε προς τα Χριστούγεννα.

Επόμενα βήματα

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και ενώ κάποιοι υπουργοί είχαν αρχίσει ήδη τις προηγούμενες μέρες να προσδιορίζουν δημοσίως το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, «φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός. Φαίνεται ότι θα χρειαστούμε κάποιες μέρες ακόμη, προκειμένου να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, ιδίως στη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Ελλάδα και σε κάποιες περιοχές της  Θεσσαλίας».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ένας ημερήσιος αριθμός περίπου 300-400 κρουσμάτων, στο επίπεδο δηλαδή, του Σεπτεμβρίου, επιτρέπει να ανασάνει το Σύστημα Υγείας αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, ωστόσο το επίπεδο αυτό δείχνει να αργεί ακόμα.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, πριν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να διερευνηθεί το επιδημιολογικό φορτίο που έχουν τα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα.

Πάντως, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε «πρόωρο» το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v