Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Ταμείο Ανάκαμψης για αναστροφή κλίματος στρέφεται ο Μητσοτάκης

Σήμερα η παρουσίαση από την επιτροπή Πισσαρίδη του Σχεδίου Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ποια είναι η φιλοσοφία του. Τα νέα αρνητικά ρεκόρ του κορωνοϊού επιτείνουν την αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης για αναστροφή κλίματος στρέφεται ο Μητσοτάκης

Μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, μετά τον «εφιάλτη» της πανδημίας, προσπαθεί να βάλει στον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είναι προφανώς έντονα προβληματισμένος για τις εξελίξεις με την ευρύτατη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, προσδοκώντας ότι -και με τη βοήθεια του εμβολίου- η χώρα από το νέο έτος θα αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, αναζητά την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος. Όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ναι μεν το μεγάλο βάρος έχει ριχθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει πίσω όλα τα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα και το θέμα της οικονομίας περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση από την Επιτροπή Πισσαρίδη του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, εμβληματικές δράσεις του οποίου παρουσίασε χθες το Euro2day.gr.

Αυτό, όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται απλώς για μια οικονομική μετάβαση αλλά στοχεύει σε «θεμελιώδεις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που θα επηρεάσουν και τις τεχνολογίες, τις νοοτροπίες και τους θεσμούς. Μία μετάβαση που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη».

Το ελληνικό σχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες για να πάρει το «πράσινο φως», σκοπεύει στην πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους της Ε.Ε. για ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα ψηφιοποιημένο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές συστάσεις για τη χώρα μας.

Η χώρα μας προτείνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, ένα πρόγραμμα απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, νέα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και του εξαγωνικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, σχέδιο για βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον σχετικό δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και την αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκονται ιδιωτικές επενδύσεις συγχρηματοδοτούμενες τουλάχιστον κατά το ήμισυ με δάνεια προερχόμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον ιδιωτικό τομέα ή/και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς θεσμούς (EIB, EBRD).

Νέα αρνητικά ρεκόρ

Την ίδια ώρα, επιτείνεται η αγωνία στην κυβέρνηση για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19. Οι νέοι 103 θάνατοι και το νέο ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών που έφτασαν τους 540 επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες ότι η κατάσταση αργεί ακόμα να βελτιωθεί, παρά το lockdown.

«Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», τόνισε χθες (στον ΣΚΑΪ) ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα». Αναφερόμενη στον υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη 20 ημέρες μετά την έναρξη του lockdown, είπε ότι «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση, κάτι δε γίνεται καλά, κάπου δεν προσέχουμε πολύ».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι και το γεγονός ότι στη συμπρωτεύουσα στήνεται κινητή μονάδα έξω από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας τις πίεσης των νοσοκομείων και δη των ΜΕΘ.

Καθόλου ενθαρρυντικός δεν είναι για κυβέρνηση και επιστήμονες και ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος έφτασε στο 11,8%. Δηλαδή σχεδόν οι 12 από τους 100 πολίτες που κάνουν τεστ είναι θετικοί στον ιό, την ώρα που το όριο συναγερμού του συγκεκριμένου δείκτη υπολογίζεται στο 4% μόλις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v