Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρεκόρ κρουσμάτων σκληραίνει τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι για τη Β. Ελλάδα, που είναι στο σύνολό της στο κόκκινο. Μετακινήσεις ασθενών. Οι σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας.

Το ρεκόρ κρουσμάτων σκληραίνει τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να αυξάνονται εφιαλτικά. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από την επιβολή του lockdown στη συμπρωτεύουσα, έχουν συμπληρωθεί οι κρίσιμες 14 μέρες που θεωρούνται από τους επιστήμονες ως ορόσημο για την αναστροφή της εικόνας.

Το σύστημα υγείας έχει πια κυριολεκτικά φτάσει στα όριά του, με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας να καταδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το πρωί, οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν 211, εκ των οποίων 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%), ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκαν 905 (!) νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Τα διαμορφωμένα δεδομένα ασφαλώς έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να αναγνωρίζει πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στα «κόκκινα» και να μεταφέρει σχετικό μήνυμα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Εβρο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την άφιξή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησε και είχε πλήρη ενημέρωση της κατάστασης και για σήμερα έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα έχουν βρεθεί και νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα για να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. Οι όποιες αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν σήμερα, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην αποκλείει την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη.

Χερσαία σύνορα

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι ακόμα και να κλείσουν τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα εκεί, ενώ μαζική είναι η προσέλευση εργατών γης από άλλες χώρες, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ πιο επιβαρυμένα απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Ανά πάσα στιγμή, εξάλλου, είναι πιθανόν να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια στη Βόρεια Ελλάδα, για να δώσουν ανάσες στο υπό ασφυξία εθνικό σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο και το γεγονός ότι λόγω των έκτακτων περιστάσεων, η χώρα έχει μετατραπεί σε μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια, υπάρχει και το σενάριο μεταφοράς ασθενών με κορωνοϊό από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, η οποία πάντως και αυτή αρχίζει να πιέζεται επικίνδυνα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, το οποίο θα αρχίσει σταδιακά να ηρεμεί. Τα πολύ υψηλά νούμερα στη Βόρεια Ελλάδα αποδίδονται, κατά τους επιστήμονες, ίσως στα περισσότερα σε σχέση με πριν τεστ που πραγματοποιούνται, ενώ πιθανό είναι και το σενάριο της διορθωτικής κίνησης ενσωμάτωσης θετικών αποτελεσμάτων.

Όπως και να ’χει, το ενδεχόμενο να παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου το γενικό lockdown είναι όλο και πιο πιθανό και το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ένα προσεκτικό, νέο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, ενώ όσον αφορά την εστίαση, πρώτα μάλλον θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες και αργότερα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v