Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση, με αφορμή την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου και τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες θα εορτασθεί εξαιτίας της πανδημίας. Όπως έχουν προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λόγω των έκτακτων περιστάσεων, πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία δεν θα πραγματοποιηθεί, παρά μόνο κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε η απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα της μειοψηφίας συστρατεύτηκαν απέναντι σε αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει θέση, εκτιμώντας ότι «εν μέσω του πολέμου στον οποίο βρισκόμαστε, απαιτείται υπευθυνότητα απ’ όλους».
Το Μέγαρο Μαξίμου αποποιείται της άποψης ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι αντισυνταγματική, όπως απεφάνθη, μεταξύ άλλων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξηγώντας ότι η εγκεκριμένη από τη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων είτε σε συγκεκριμένες περιοχές είτε παντού, εφόσον το έχει ζητήσει η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα επικαλούνται και τη σχετική δήλωση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος χαρακτηρίζει νόμιμη την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, βάσει του προαναφερόμενου σκεπτικού, σημειώνοντας: «Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξάλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι αλλά και δικαστικοί λειτουργοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι θα πάει στο Πολυτεχνείο με αντιπροσωπεία του κόμματός του, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους. Εάν λοιπόν οι πολίτες υποχρεούνται να εφαρμόζουν τους νόμους, οι βουλευτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση. Η ισονομία δεν προβλέπει εξαιρέσεις».
«Να αναλάβουν την ευθύνη»
Στο πλαίσιο αυτό, λένε στην κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με τα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου «όλα τα μέλη του πολιτικού κόσμου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να σταλεί το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία».
Υπενθυμίζουν δε ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 και το 2017, υπήρξε απαγόρευση συναθροίσεων (όχι πάντως σε όλη την Ελλάδα), με αιτιολογία τον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Ο ιός, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «κολλάει παντού και δεν κάνει εξαίρεση στις πορείες. Όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους και δεν γιορτάσαμε την Ανάσταση, και την επέτειο του Πολυτεχνείου θα τη βιώσουμε διαφορετικά από τις άλλες χρονιές. Επιβάλλεται να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, που τρέφει τον κορωνοϊό».
Σε αυτό, λένε στην κυβέρνηση, συμφωνούν και όλοι οι επιστήμονες, αναφέροντας χαρακτηριστικά και την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, την οποία πρότεινε για τη θέση της υπουργού Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας. Θα πρέπει, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της, «να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με άλλους τρόπους, διαδικτυακούς».
Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, οι 71 νεκροί και οι 392 διασωληνωμένοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορο κανέναν, πόσο μάλλον τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, «έχουμε μπροστά μας δύο αγαθά, το δικαίωμα της συνάθροισης και αυτό της προστασίας της δημόσιας υγείας. Από τη στιγμή που συγκρούονται αυτά τα δύο, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας το πιο σημαντικό. Και αυτό προφανώς είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής».