Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης, η «πανδημία φτώχειας» και το προοδευτικό μέτωπο

Ο Α. Τσίπρας επικαλείται διαρκώς, πλέον, τις παρεμβάσεις της Φ. Γεννηματά, η οποία δείχνει να αφήνει στην άκρη τη ρητορική των «ίσων αποστάσεων». Τα σενάρια «τύπου Παπαδήμου» και το μήνυμα της Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης, η «πανδημία φτώχειας» και το προοδευτικό μέτωπο

Οι δραματικές εξελίξεις στο υγειονομικό και οικονομικό πεδίο έφεραν πιο κοντά από ποτέ το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης. Παρά τις επιμέρους και διακριτές διαφορές, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αλλαγή στον λόγο της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και, προσωπικά, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι «χείρες φιλίας» που τείνει όλο και πιο ευδιάκριτα η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και στο αντιδεξιό τμήμα του κόμματος.

Κατά την ειδική συζήτηση, μάλιστα, που έγινε στη Βουλή για την πανδημία την Πέμπτη, ακούσθηκε και ο πρώτος... καλός λόγος του Γιάνη Βαρουφάκη για τον κ. Τσίπρα, όταν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: «κύριε Μητσοτάκη, μακάρι να χάσετε κι εσείς με 32% όπως ο Τσίπρας».

Ειδικά σ' αυτή τη συζήτηση, μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέσθηκε πολλές φορές στοιχεία από την ομιλία της κ. Γεννηματά, ενώ υποστήριξε το αίτημα του κ. Βαρουφάκη για ενίσχυση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ταυτόχρονη υποχρέωση τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Χτίζεται μέτωπο; «Είναι πολύ πρόωρο ένα τέτοιο συμπέρασμα», απαντούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πρωτοστατούν στην προσπάθεια για συστράτευση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Εκτιμούν ωστόσο ότι η κατάσταση «δημιουργεί ντε φακτο μία άτυπη, προς το παρόν, συστράτευση». Κι αυτό διότι οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη «και η ιδεοληψία της» έφεραν τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι στο δεύτερο – και σφοδρότερο – κύμα της πανδημίας, ενώ δυναμώνουν τον «ιό της φτώχειας» που πλήττει ήδη το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.

Οι προσεκτικοί αναλυτές παρατήρησαν ότι η κ. Γεννηματά δεν κινείται πλέον στη λογική των ίσων αποστάσεων. Αρχής γενομένης από τη συζήτηση στη Βουλή για τον πτωχευτικό νομό, τα πυρά της στρέφονται καθαρά προς την κυβέρνηση και η απόδοση ευθυνών έχει παραλήπτη τον πρωθυπουργό. «Κριτική αναφορά γίνεται, φυσικά, και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά απέχει πολύ από την πολεμική του προηγούμενου διαστήματος», σημειώνουν.

Εσχάτως δε, τα δύο κόμματα συμπίπτουν ακόμα και στη φρασεολογία που χρησιμοποιούν, όπως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται ‘βλέποντας και κάνοντας’» ή «οι υπουργοί και ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάζονται».

Πυρετός συζητήσεων και διεργασιών

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, τα μέτωπα χτίζονται, δεν δημιουργούνται σε μία στιγμή. Εμείς θα επιμείνουμε με πράξεις, συζητήσεις και, όπου χρειαστεί, με αυτοκριτική», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εν λόγω συζητήσεις γίνονται εδώ και καιροί, με συμμετοχή και νέων συνομιλητών από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι δεν κινούνται στη λογική... μεταγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούν μονόδρομο τη συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου».

Στις περισσότερες περιπτώσεις την πρωτοβουλία έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την εκδηλώνουν τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό εντός Βουλής. Με άλλα λόγια, όπως λένε οι πρωτοστατούντες, «τα στόματα θα ανοίξουν και οι συμμαχίες θα γίνονται ορατές όσο θα εξαπλώνεται η οικονομική-εργασιακή-κοινωνική πανδημία, που έχει δώσει ήδη τα πρώτα κρούσματα». Ως γνωστόν, άλλωστε, σημαντικά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν βρεθεί ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οπότε η δική τους αποστολή «προσκλήσεων» για συστράτευση προς τους πρώην συντρόφους τους αποκτά άλλη δυναμική.

Οχι σε λύσεις «τύπου Παπαδήμου»

Όσο για τα σενάρια περί «σχήματος εθνικής σωτηρίας» εάν η η κυβέρνηση της ΝΔ αποδειχθεί ανήμπορη να αντιμετωπίσει την υγειονομική-οικονομική-κοινωνική κρίση; Επ' αυτού, κορυφαίες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η διάδοχη λύση θα περάσει μέσα από κάλπες», χωρίς όμως να απαντούν καθαρά στο ερώτημα τι θα γίνει εάν απαιτηθεί μία τέτοια λύση χωρίς να μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω πανδημίας.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επαναληφθεί το ‘μοντέλο Παπαδήμου’», λένε. Εξηγώντας ότι εάν τεθεί πιεστικά θέμα συγκυβέρνησης (και) με τη ΝΔ, οι όροι που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας θα είναι τέτοιοι που... δεν θα τους δεχτεί η ΝΔ. «Εκτός και αν πει, για παράδειγμα ‘ναι’ στην ακύρωση του πτωχευτικού νόμου (σ.σ. ακύρωση, όχι αναβολή εφαρμογής), στην ακύρωση των εργασιακών αλλαγών που έφερε ήδη ο κ. Βρούτσης ή στην ακύρωση νόμων που αφορούν Υγεία και Παιδεία», αναφέρουν ως... ενδεικτικά παραδείγματα. «Αλλά τότε τι θα έχει μείνει από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη;», καταλήγουν.

Επιπλέον, ο παράγοντας «ελληνοτουρκική κρίση» ουδόλως υποτιμάται, παρότι το τελευταίο διάστημα πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, «το ερώτημα αφορά τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, οπότε η συζήτηση θα περάσει σε άλλο επίπεδο», σημειώνουν με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v