Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχίες στην αραβική χερσόνησο αναζητά ο Μητσοτάκης

Ποιος ο στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ποιοι θα τον συνοδεύσουν, με ποιους θα συναντηθεί. Το ανακάτεμα της γεωστρατηγικής τράπουλας και οι προοπτικές για την Ελλάδα.

Συμμαχίες στην αραβική χερσόνησο αναζητά ο Μητσοτάκης

Συνεχίζει τις επιθέσεις… φιλίας στην αραβική χερσόνησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο περιθώριο της μάχης με την πανδημία, θα επισκεφθεί την Τρίτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την αραβική χώρα (στις 2 Φεβρουαρίου η πρώτη), ενώ ενδιάμεσα υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας της χώρας, Dr. Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, στον απόηχο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα Η.Α.Ε. και το Ισραήλ, ανακατεύοντας την γεωστρατηγική τράπουλα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με τον Αραβικό Κόσμο, με την ευρύτερη δυνατή διάστασή του, καθώς και ενός πιο ενεργού γεωπολιτικού ρόλου στην περιοχή.

Ζητήματα όπως η οικονομία, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενέργεια, η άμυνα και οι τουρκικές προκλήσεις, αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών, με τον πρωθυπουργό να ποντάρει, εκτός των άλλων, στη γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και στους παραδοσιακούς ισχυρούς δεσμούς με τους Άραβες. Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει μια φυσική γέφυρα ανάμεσα στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον του Αραβικού Κόσμου.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, χάρη σε ενεργητική διπλωματία, έχει διαμορφωθεί μία στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Εμιράτα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενή και πολύπλευρη συνεργασία, κοινό τόπο σε αναλύσεις και μία κοινή ματιά στην αξιολόγηση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Κοινή πρόκληση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, ο οποίος επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για ενσωμάτωση των Η.Α.Ε. σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, αλλά και για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς οικονομίας και άμυνας.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Φραγκογιάννης θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τα δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά fund των Εμιράτων το  Mubadala Investment Co και το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Αντικείμενο του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί αφορά επενδύσεις στους τομείς του Τουρισμού, του Real Estate, των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτή η επίσκεψη είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί και να θέσουμε τις βάσεις για μια -κατά την άποψή μου- στρατηγική συνεργασία. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, έχει εκφραστεί σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από κεφάλαια από τα ΗΑΕ. Η Ελλάδα γίνεται ένας πολύ πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», ονοματίζοντας μάλιστα τον Όμιλο Abu Dhabi Capital που επενδύει σε ιχθυοκαλλιέργειες. Παράλληλα, έμφαση δίνει στο ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκαθιδρύσουν παρουσία στην Ελλάδα, η οποία «μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε έναν χρηματοπιστωτικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v