Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η πορεία της πανδημίας φέρει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του

«Αρνητική εικόνα» η φωτογραφία του Π. Πολάκη σε γιορτή παρά τα περιοριστικά μέτρα. Για Σ. Τσιόδρα: «Η επιστήμη δεν είναι πίστευε και μη ερεύνα». Δεν μας αναβάθμισε η Moody’s λόγω του πτωχευτικού. Εχουμε 6.000 λιγότερους υγειονομικούς από πέρυσι.

Τσίπρας: Η πορεία της πανδημίας φέρει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του

Μετά την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα σε άλλη μία επιδημιολογικά «κόκκινη» πόλη, τα Ιωάννινα, προκειμένου να αποκτήσει εικόνα «από πρώτο χέρι» για την κατάσταση.

Τρεις ημέρες πριν από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πορεία της πανδημίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους.

Σε συνδυασμό, δε, με την «κούραση» που έχει επιφέρει στην κοινωνία η οκτάμηνη περιπέτεια και την απροθυμία σημαντικού αριθμού πολιτών να «συμμορφωθούν» με τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown, ο κ. Τσίπρας έστειλε χθες (μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Star) ένα ασυνήθιστο, για τον ρεαλισμό του, μήνυμα: «Αν δεν φροντίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, δεν θα εκδικηθούμε την κυβέρνηση, αλλά τους εαυτούς μας»...

Για τον λόγο αυτό, δεν κάλυψε τον βουλευτή και πρώην υπουργό Παύλο Πολάκη για τη χθεσινή του ανάρτηση στα social media, με τη φωτογραφία από συμμετοχή του σε γιορτή φίλων παρά τα περιοριστικά μέτρα της δεύτερης καραντίνας.

«Ήταν μία αρνητική εικόνα διότι έμοιαζε με προτροπή στον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας», είπε.
Επικαλέσθηκε, πάντως, τη διευκρίνιση του κ. Πολάκη ότι είχε κάνει Covid-τεστ 24 ώρες νωρίτερα (ως όφειλε επειδή είχε εγχειρήσει ασθενή), το οποίο, βεβαίως, ήταν αρνητικό.

Να «παγώσουν» τα αντιλαϊκά μέτρα

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά με συμφωνία σε ένα πλαίσιο στήριξης της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας. Όπως εξήγησε, το πλαίσιο αυτό αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ και των εργαζόμενων που πλήττονται, καθώς και το πάγωμα των αντιλαϊκών πολιτικών (πτωχευτικός νόμος, εργασιακές αλλαγές). Διότι, όπως διευκρίνισε, χωρίς αυτό το πλαίσιο, δεν έχει νόημα το πρόσωπο που θα συμφωνηθεί για το υπουργείο Υγείας και, κυρίως, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

«Αν, προκειμένου να μας αναβαθμίσει η Moody’s, πρέπει να θυσιάσουμε τους ευάλωτους, να το πείτε στις οικογένειες που θα βρεθούν να χάνουν το σπίτι τους για 60.000 ευρώ», σημείωσε. Και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως εάν αρνηθεί αυτή την προσπάθεια, «θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί με την πανδημία και την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μη προδιαγεγραμμένο» το δεύτερο lockdown και παρέπεμψε στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από σχεδόν μηδενικά κρούσματα τον Ιούνιο, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός, την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα και τη μη θωράκιση της δημόσια υγείας, αφού στο ΕΣΥ εργάζονται σήμερα 6.000 υγειονομικοί λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η επιστήμη δεν είναι «πίστευε και μη ερεύνα»

Ιδιαίτερα προσεκτική αλλά με σαφή υπονοούμενα ήταν η απάντησή του για τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Δεν έχω κανένα λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. Τιμούμε την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες του τόπου μας. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της θεολογίας "πίστευε και μη ερεύνα", αλλά θέλει διαρκή αμφισβήτηση, ώστε να αναγκάζει και τους επιστήμονες σε διαρκή τεκμηρίωση. Άρα, ακόμη και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να έχει άτυχες στιγμές και να κάνει λάθη. Και αυτά τα λάθη οφείλει και η επιστημονική κοινότητα να συζητά ανοιχτά και στον δημόσιο διάλογο να τα επισημαίνουμε».

Ως εκ τούτου, έστρεψε τα πυρά στην εργαλειοποίηση της επιστημονικής επιτροπής που κάνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Ήταν σύμφωνη η Επιτροπή των επιστημόνων με το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε; Χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια σε όλες τις πύλες εισόδου;
  • Ήταν σύμφωνη η Επιτροπή των επιστημόνων με την αύξηση κατά 80% της πληρότητας στα πλοία, όταν είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά κρούσματα;
  • Ήταν σύμφωνη η Επιτροπή των επιστημόνων με το να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και σε πολλές περιπτώσεις στο Δημοτικό με αύξηση των μαθητών ανά τάξη; Δεν χρειαζόμαστε να βλέπουμε εκπροσώπους του ΕΟΔΥ να κάνουν αναλύσεις για το ότι ο ιός κολλάει το ίδιο σε 15 μαθητές ανά τάξη και το ίδιο σε 30 μαθητές ανά τάξη.
  • Ήταν σύμφωνη η Επιτροπή με την κατάσταση που επικρατούσε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Την ίδια στιγμή που εμείς στη Βουλή έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε ανά 5 μέτρα ο καθένας και να μη συνεδριάζει σε Ολομέλεια το Κοινοβούλιο, οι απλοί πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το Ι.Χ. τους καθημερινά, πήγαιναν στη δουλειά τους στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σαν σαρδέλες.
  • Με τα γήπεδα; Όταν παρέστη ο ίδιος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρδαλιάς, για να πείσει την Επιτροπή να αλλάξει την αρχική της απόφαση και τελικά πάρθηκε μια απόφαση κατά πλειοψηφία να ανοίξουν τα γήπεδα και την άλλη μέρα τούς άδειασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v