Το δεύτερο – και πιο «άγριο» – κύμα της πανδημίας κυριαρχεί στη καθημερινή δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της. Δίπλα στα αιτήματα για την υγειονομική κρίση και στη σφοδρή κριτική για τις κυβερνητικές παλινωδίες, βρίσκουν τη θέση τους ζητήματα που “καίνε” εξίσου μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όπως η εφαρμογή, πλέον, του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και οι εργασιακές αλλαγές που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
“Πριν στεγνώσει το μελάνι του νέου πτωχευτικού, η κυβέρνηση φέρνει άρον άρον προς ψήφιση την απλήρωτη εργασία, ενώ την ίδια στιγμή ζητά συναίνεση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποντάροντας, προφανώς, στην μονοθεματική (πανδημία) ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης και στο ‘μούδιασμα’ του κόσμου από την εκτίναξη των κρουσμάτων. Αλλά δεν θα περάσει ο σχεδιασμός της”, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κινήσεις του κόμματος συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου (σ.σ. του διευρυμένου «πρωινού καφέ») υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, για παράδειγμα, συζητήθηκε η κλιμάκωση του “αντι-πτωχευτικού” αγώνα, με κινήσεις που θα μπλοκάρουν την εφαρμογή του. Μία από αυτές, όπως έχουμε αναφέρει, είναι η προσφυγή στο ΣτΕ είτε συλλογικά είτε από πληττόμενους δανειολήπτες, καθώς έχουν εντοπισθεί «εξώφθαλμες» αντισυνταγματικές διατάξεις.
Προς το παρόν, αποφασίσθηκε προετοιμασία των όποιων κινήσεων μέσα από συνεργασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και των νομαρχιακών επιτροπών με κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους και Επιμελητήρια.
Εργασιακός οδοστρωτήρας
Στο μέτωπο του εργασιακού, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον κ.Βρούτση, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για “οδοστρωτήρα” που έρχεται να ισοπεδώσει ωράριο, αμοιβές και δικαιώματα, θεσμοθετώντας την απλήρωτη υπερωρία και διαλύοντας, ουσιαστικά, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Βρούτσης απλώς “υπογράφει” τις αλλαγές, τις οποίες παρέλαβε έτοιμες από τον ΣΕΒ δια χειρός του πρώην γενικού διευθυντή του και νυν υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου.
«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους”, δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ.Βρούτσης στο υπουργικό συμβούλιο, “αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Επίσης, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων”.
Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι “θα μας βρει απέναντί της” και οργανώνει την κοινή δράση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τους εργαζόμενους.
Ανοχύρωτο το ΕΣΥ
Όσο για τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, η χθεσινή σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου έδειξε την διπλή κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η πίεση στην κυβέρνηση:
Στο υγειονομικό σκέλος: επ' αυτού ο κ.Τσίπρας συζήτησε εκτενώς χθες με επιδημιολόγους-λοιμοξιολόγους, όπου η εκτίμηση ήταν πως “έχει χαθεί ο έλεγχος από την κυβέρνηση ενώ το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη και το ΕΣΥ ανοχύρωτο”. Κατά τις πληροφορίες, ήταν έκδηλη η ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων (114), καθώς και για την αδυναμία αντιμετώπισης άλλων περιστατικών, πέραν του Covid-19, καθώς οι περιορισμένες ΜΕΘ διατίθενται για ασθενείς με κορωνοϊό.
Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, “είναι ενδεικτική η άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από συνεδριάσεις της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας υπόνοιες πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά κριτήρια και όχι αμιγώς υγειονομικά”.
Αιτήματα όπως μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και εμπλοκή των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας (ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία), παραμένουν σε πρώτο πλάνο.
Κυβερνητική αποτυχία στην οικονομική στήριξη
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το σκέλος της οικονομικής στήριξης εργαζομένων, ανέργων και πληττόμενων επιχιερήσεων, δεδομένων (και) των νέων lock down που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση. “Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο πεδίο της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και στα απαραίτητα οικονομικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας”, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη έμφαση δε, δίνουν στις κυβερνητικές ευθύνες για την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταφορών Νίκος Παππάς, μετά από επισκέψεις που έκανε χθες σε αμαξοστάσια, επανέλαβε ότι βρίσκονται ακινητοποιηένα περίπου 300 οχήματα, τα οποία θα μπορούσαν με ελάχιστες εργασίες και ανταλλακτικά να δοθούν στην κυκλοφορία.
“Η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της από την αρχή της πανδημίας 7,5 δισ από το ΕΣΠΑ για κάλυψη μισθών σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προμήθεια συρμών στα ΜΜΜ, μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλών άλλων δράσεων σε ευαισθητους κοινωνικά τομείς που σχετίζονται με την πανδημία. Και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς πρόκειται για 100% ευρωπαϊκά κονδύλια”, τονίζουν.
Η σχετική επερώτηση άλλωστε, που κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης με τις υπογραφές 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.