Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποτίμηση της κυβέρνησης από την τριήμερη μάχη της Βουλής

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Ολομέλειας. Η επίθεση στον Τσίπρα και οι αιχμές στη Γεννηματά. Οι παραπομπές στο παρελθόν και η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις τράπεζες.

Η αποτίμηση της κυβέρνησης από την τριήμερη μάχη της Βουλής

Κερδισμένη δηλώνει η κυβέρνηση, αποτιμώντας την τριήμερη μάχη της Βουλής, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικών από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αλλιώς το υπολόγιζε, αλλιώς του βγήκε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αμυνόμενος. Η διαδικασία τού γύρισε σε μπούμερανγκ», σημείωνε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός, από την πλευρά του, σύμφωνα με το επιτελείο του, «εμφανίστηκε ενωτικός (το δικό μου μέλημα είναι να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και να διαιρώ, η χαρακτηριστική φράση του) και ζήτησε συναίνεση τουλάχιστον στα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών και της πανδημίας». Επίσης, κατά την ίδια πηγή, «παρουσίασε συγκεκριμένα, αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ενώ είχε την ευκαιρία να προβάλει το κυβερνητικό έργο των 15 μηνών που κυβερνά τη χώρα».  

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μπροστά και με μεγάλη διαφορά το κόμμα του, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «τρέμει να πει στους πολίτες πως υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», υποστήριξε πως η κυβέρνησή του απολαμβάνει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες απ’ ό,τι όταν παραλάβαμε. Γιατί παρά τα λάθη και τις δυσκολίες, δίνουμε μάχες σε πολλά μέτωπα, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και στηρίζουμε τους ευάλωτους», σημείωσε. 

Επιχείρησε δε να αποδομήσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ανέτρεξε αρκετές φορές στο παρελθόν για αρκετά ζητήματα: το θέμα των πλειστηριασμών («ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με τη συμφωνία τραπεζών, τον Φεβρουάριο του 2019», σημείωσε), τη «δεύτερη ευκαιρία», τον νόμο «Κατσέλη» και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα, θέλησε να αναδείξει ότι, παρά τις δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνησή του στάθηκε δίπλα στην κοινωνία, ότι βελτίωσε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προσελκύοντας επενδύσεις και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την πορεία της χώρας, μετά την κρίση με τον κορωνοϊό. Ήταν η απάντησή του, όπως είπε, στην αντιπολίτευση και την κριτική της ότι «η ΝΔ είναι κόμμα ελίτ και η αντιπολίτευση των πολλών».

Κυβερνητικές ευθύνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τόσο για την κριτική της όσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημία όσο και για την πολιτική της σχετικά με τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Μάλιστα φρόντισε να αφήσει αιχμές για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ «για την ιδιοκτησία της κεντροαριστεράς». Ειδικά απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, είπε πως «θα πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι επτά στους δέκα ψηφοφόροι του κόμματός σας έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση και τις κεντρικές της πολιτικές επιλογές».

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ως «υποκριτή» τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «οι διαγραφές δανείων έγιναν το 2016, το 2017 και το 2018. Κύριε Τσίπρα, τον Δεκέμβριο του 2014 η αποτίμηση του ΤΧΣ στις τράπεζες ήταν 11 δισεκατομμύρια. Τον Ιούνιο του 2019, η αποτίμηση ήταν λίγο πιο πάνω από το 1 δισεκατομμύριο. Να είστε πιο προσεκτικός, όταν αναφέρεστε στις τράπεζες», ανέφερε.

Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της πανδημίας. Αναγνώρισε μεν ότι έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, ωστόσο εστίασε στην προσεχή εύρεση του εμβολίου, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Όσο δε για τα εθνικά θέματα και τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τα 12 ναυτικά μίλια, υπογράμμισε πως «το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται…. Έχουμε αποδείξει στο πεδίο, όπως και όποτε χρειάζεται, ότι μπορούμε να προασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα», διεμήνυσε.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v