Ο Σταύρος Κοντονής έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος και αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το νόημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου, δίνοντας τέλος στην προβληματική, έτσι κι αλλιώς, σχέση με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
Όπως τονίζεται, «ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, ‘κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά’. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος, από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματός του, όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με τη στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του».
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Κοντονής επέλεξε νωρίς το πρωί χθες να καταφέρει «χτύπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας (μέσω του ΑΝΤ1) ότι πριν από τρεις ημέρες έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα επιστολή παραίτησης από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.
Παρότι αρχικά είπε ότι έλαβε την απόφασή του για λόγους που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, στη συνέχεια τη συνέδεσε με τη διαφωνία του στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας, στην ουσία, τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι με τον νέο Κώδικα μειώνονται οι ποινές που αντιστοιχούν σε περιπτώσεις όπως των Χρυσαυγιτών.
Το κυβερνών κόμμα δεν άφησε, φυσικά, αναξιοποίητο το «δώρο Κοντονή» καθώς το χρησιμοποίησε ως βασικό όπλο στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Αυτό ήταν το στοιχείο που ανέδειξε η Κουμουνδούρου χθες το μεσημέρι, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις Κοντονή. Ο ίδιος ανταπάντησε σε σκληρούς τόνους («λένε ότι εγώ γίνομαι πέμπτη φάλαγγα της δεξιάς. Άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες»), οπότε το… “the end” γράφτηκε αργά το βράδυ.
«Ενεργοποιείται… αλγόριθμος;»
Λίγη ώρα αργότερα, ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (σ.σ. τον οποίον είχε διαδεχθεί ο κ. Κοντονής το 2016) έδειξε να συμφωνεί με τη θέση του πρώτου ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πριν από τις εκλογές. Ο κ. Παρασκευόπουλος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας ότι διαστρεβλώθηκε η φράση του. «Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα», η κατάληξη.
Παρότι ο κ. Κοντονής βρίσκεται μακριά από τη δράση του κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια (με διάλειμμα τον ορισμό του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, που έδωσε την αίσθηση ότι έλιωσαν οι πάγοι...), το ερώτημα που τίθεται πλέον στα μέλη και στελέχη είναι γιατί κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ «παίρνει τα πάνω του», έρχεται κάποιος εκ των έσω... να κλωτσήσει την καρδάρα. «Σαν να υπάρχει ένας αλγόριθμος που ενεργοποιείται την κατάλληλη στιγμή», είναι μία εύστοχη παρατήρηση.
Κατά Παπαγγελόπουλου
Οι σχέσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (σ.σ. τον διαδέχθηκε ο Μιχάλης Καλογήρου λίγους μήνες πριν από τις εκλογές) με το κόμμα του είχαν διαταραχθεί από τις αρχές του 2018. Μεγάλος αριθμός συμπολιτευόμενων (τότε) βουλευτών είχε μαζέψει υπογραφές προκειμένου να τον πιέσουν να βρει λύση στην περίπτωση του φυλακισμένου Βασίλη Δημάκη, ο οποίος έκανε απεργία πείνας για να κερδίσει το δικαίωμα να μεταβαίνει για τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι».
Στη συνέχεια, οι πληροφορίες τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δηλώσεις του αξιοποιήθηκαν από την πλειοψηφία της ΝΔ στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. («Είναι σοβαρές καταθέσεις και από ό,τι έχουμε διαβάσει, εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο», είχε δηλώσει για καταθέσεις μαρτύρων).
Στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών, διαφώνησε και με τον νέο Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έπρεπε να παραπεμφθεί για μετά τις εκλογές.
Τον φετινό Ιούλιο, πάντως, συνόδεψε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψή του στη Ζάκυνθο (σ.σ. στο νησί όπου ο ίδιος ήταν υποψήφιος αλλά δεν εξελέγη), σε μια -ανεπιτυχή- προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι.