«Θράσος» καταλογίζει στον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να «βγαίνει» όλο και πιο συχνά, πλέον, από τα κομματικά γραφεία και να βρίσκεται σε σημεία αναφοράς της νέας, τριπλής κρίσης που βιώνει η χώρα.
Το «θράσος» αφορά το χθεσινό δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους πολίτες, ως αποτέλεσμα των λαθών και των καθυστερήσεων της κυβέρνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως σχολίασαν κομματικές πηγές: «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπαίνουμε σε πόλεμο και αυτοθαυμάστηκε ως στρατηλάτης. Έξι μήνες μετά, αφού έχει αφήσει τη χώρα, το ΕΣΥ και τους πολίτες ανοχύρωτους μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βγήκε με θράσος να τους πει πως ‘εάν χάσουμε, θα φταίτε εσείς’. Ντροπή δεν υπάρχει για να τη ζητήσουμε, τουλάχιστον ας προσπαθήσει για λίγη σοβαρότητα».
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το πρωί τον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και την «κυβερνητική αβελτηρία» στους χαλαρούς καλοκαιρινούς μήνες. Η «εντολή» του δε, προς τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη, είναι να αφήσουν τις ατέρμονες συσκέψεις και να βρεθούν στους χώρους της ταλαιπωρίας και των κινδύνων, δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προς το παρόν, έχει γίνει μόνο μία τέτοια εξόρμηση (σ.σ. πλην των κλιμακίων στην Καρδίτσα) από τους βουλευτές Ανδρέα Ξανθό, Γιάννη Ραγκούση και Νίνα Κασιμάτη, οι οποίοι επισκέφθηκαν προχθές το Γενικό Κρατικό Νίκαιας -το νοσοκομείο δηλαδή που βρέθηκε με «μηδέν» ελεύθερες κλίνες στην ΜΕΘ για την Covid-19.
Η επιτελική «φούσκα» και τα 750 λεωφορεία
Δεδομένων των «τριβών» που αρχίζουν να παρατηρούνται ανάμεσα στο Μαξίμου και σε υπουργούς ή μεταξύ υπουργών για την ένταση των προβλημάτων και τη θερινή αβελτηρία, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν «το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη», το οποίο θα «έτρεχε» τη διακυβέρνηση, με τους υπουργούς σε εκτελεστικό κυρίως ρόλο.
«Πριν ενσκύψει η πανδημία, όλα τα θετικά (ή "θετικά") τα πιστωνόταν το πρωθυπουργικό επιτελείο. Όταν άρχισαν τα προβλήματα στην υγεία και την οικονομία, οι ευθύνες επιρρίπτονται στους υπουργούς», παρατηρούν. Ως παράδειγμα αναφέρουν την πολύ άσχημη εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τους «επιβάτες-σαρδέλες» να εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο παρά τη χρήση μάσκας. «Η ευθύνη ανήκει στο επιτελικό κράτος ή στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή; Ας αποφασίσουν», λένε.
Εν προκειμένω, ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατήγγειλε χθες ότι ο κ. Καραμανλής ακύρωσε τον διαγωνισμό για την αγορά 750 νέων λεωφορείων που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να «τρέχει» τώρα η κυβέρνηση να βρει 200 ιδιωτικά οχήματα (τουριστικά λεωφορεία, κυρίως) για τις αυξημένες ανάγκες του επιβατικού κοινού.
«Με βάση τα χρονοδιαγράμματα και την πορεία εκτέλεσης, ο διαγωνισμός που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε και τα ανταλλακτικά, αλλά και το σέρβις. Άρα δεν θα υπήρχαν περιθώρια απευθείας αναθέσεων. Ίσως γι' αυτό τον ακύρωσε ο κ. Καραμανλής», ήταν η εξήγηση-καταγγελία του κ. Παππά.
Πανάκριβη ενοικίαση ΜΕΘ
Για τα μεγάλα κενά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέδειξε την κυβερνητική επιλογή να «νοικιάσει» κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία με διπλάσιο ημερήσιο μίσθωμα (1.670 ευρώ) αντί του αρχικού ποσού (800 ευρώ).
Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που προβλέπει «τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων».
Κατά τον κ. Ξανθό, το κόστος θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποδεικνύεται ότι «δεν πρόκειται για επιτράτευση κλινών με λογικό αντίτιμο αλλά για πανάκριβη ενοικίαση». Και, μάλιστα, όπως τονίζει, τη στιγμή που αγριεύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχοντας χαθεί ο πολύτιμος χρόνος του καλοκαιριού, που θα επέτρεπε άλλη διαπραγμάτευση και αποτελεσματική παρέμβαση της αντιπολίτευσης.
«Πρόεδρος είμαι εγώ»
Πλην… νέου απροόπτου, θεωρείται «λήξαν» το εσωκομματικό θέμα που προκλήθηκε από τη δημόσια διαφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που είχε απευθύνει στις αρχές του μήνα ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό.
Τυπικά, η «είδηση» από τη χθεσινή, πολύωρη, σύσκεψη της ηγετικής ομάδας (πρωινός καφές) αφορά τη για πρώτη φορά σύσταση «επιτροπής δεοντολογίας», που θα παρεμβαίνει όποτε δημιουργείται θέμα από βουλευτή. Με τελική «ποινή» την αφαίρεση του ιδιαίτερου ρόλου που έχει, όπως τομεάρχης ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ουσιαστικά, η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στην απόφαση του κ. Τσίπρα να κόψει κάθε περιθώριο επιστροφής στην εσωστρέφεια, κάνοντας με δυναμικό τρόπο χρήση… της δικής του ιδιότητας. «Δεν έχουμε συλλογική ηγεσία, αλλά πρόεδρο και πρόεδρος είμαι εγώ», είπε, κατά τις πληροφορίες, στη σύσκεψη, με αποδέκτη όχι μόνο τον κ. Τσακαλώτο. Ως εκ τούτου, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν πλέον οι «συνήθεις διαφωνούντες».
Σημειώνεται πάντως ότι ιδιαίτερα επικριτικός προς τον κ. Τσακαλώτο ήταν ο νέος γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη. Οι οποίοι, άλλωστε, θα έχουν βαρύνοντα λόγο στην υπό σύσταση «επιτροπή δεοντολογίας».