Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διάγγελμα Μητσοτάκη και οι τελευταίες άμυνες πριν το lockdown

Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ξαναμιλήσει στους πολίτες. Τα παραδείγματα, το συναίσθημα και το πλαίσιο των νέων πιθανών στοχευμένων παρεμβάσεων. Πώς σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη τις παρεμβάσεις κάποιων επιστημόνων.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη και οι τελευταίες άμυνες πριν το lockdown

Με το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, θέλησε να παρέμβει προσωπικά, μετά από καιρό, στο θέμα της πανδημίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να επικοινωνήσει δια ζώσης με τους πολίτες, σύμφωνα με συνεργάτες του, προκειμένου «να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς να τα ωραιοποιήσει αλλά και χωρίς να τα μεγεθύνει». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος πως, εφόσον τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, εφαρμοστούν, τότε θα αποφευχθεί το ανεπιθύμητο για οικονομία και κοινωνία δεύτερο lockdown. 

Ο κ. Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και στοχεύοντας και στο συναίσθημα των ακροατών του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ισχύοντα μέτρα, καλώντας όλους σε μια «νέα εγρήγορση» τηρώντας απαρέγκλιτα αυτά. Από την άλλη, εμμέσως περιέγραψε και το πλαίσιο των επόμενων πιθανών στοχευμένων κινήσεων και όχι οριζόντιων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η ανεπιθύμητη -πλην αναγκαία, αν η κατάσταση ξεφύγει- καραντίνα.

«Το δίδαγμα της άνοιξης μας κόστισε πάρα πολύ. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, συστήνοντας να αποφευχθεί μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.

Επικεντρωμένος στο τρίπτυχο «αποστάσεις - ατομική υγιεινή - μάσκα», ειδικά για την τελευταία τόνισε την αναγκαιότητα να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «όπου είναι απαραίτητο, η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης της τηλεργασίας και, κατά πληροφορίες, τουλάχιστον βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό των υπαλλήλων που θα εργάζονται με αυτό τον τρόπο.

Αναφορικά με τους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, τόνισε ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργίας τους, αναφορικά με τα συνέδρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είπε, μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά, ενώ για τα σχολεία σημείωσε ότιπρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας.

«Απλά στο συρτάρι»

Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, ο πρωθυπουργός, «στο κατώφλι του χειμώνα και με φόντο το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί από τις διάφορες δηλώσεις και εκτιμήσεις, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο προσεκτικοί είμαστε τόσο τα νέα μέτρα θα μένουν απλά στο συρτάρι και δεν θα εφαρμόζονται». Παράλληλα, κατά την ίδια πηγή, ο κ. Μητσοτάκης «προσπάθησε να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, ύστερα και από την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών ότι δήθεν καταστρεφόμαστε ή ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ, όπως τεχνηέντως κάποιοι συνδικαλιστές παρουσιάζουν». Οι δομές των νοσοκομείων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους, και φυσικά ενισχύονται διαρκώς».

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως συνεχίζουν -όπως πάντα- να εμπιστεύονται τους επιστήμονες, ωστόσο παρατηρούν τη στάση κάποιων εξ αυτών και τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «κάποιοι από τους καθηγητές, ζώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν είναι συνηθισμένοι να βρίσκονται διαρκώς στη δημοσιότητα και δυσκολεύονται να αυτοπεριοριστούν. Ορισμένους μάλιστα φαίνεται πως τους γλυκαίνει τόσο η όλη διαδικασία και τελικά μπαίνουν σε μια πλειοδοσία για το ποιος θα πει τα πιο εντυπωσιακά πράγματα», σημειώνει.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή του δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξε να εμφυσήσει και ένα κλίμα ενότητας και κοινής προσπάθειας και για τον σκοπό αυτό, αποφάσισε να μην μπει σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι παρακολουθούν διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v