Επταήμερο έντονων διπλωματικών επαφών χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, με φόντο τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο την 1η Οκτωβρίου.
Με δεδομένη πλέον την απόφαση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, πιθανότατα λίγο μετά τη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος του στις επαφές του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών, προκειμένου -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του βασικού ελληνικού στόχου: της έγκρισης του καταλόγου επιλογών όπου θα περιγράφονται οι κυρώσεις που θα λάβει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές αυτές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστούν.
«Το ζήτημα που θα απασχολήσει, κυρίως αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας αλλά και στις δια ζώσης επαφές των ηγετών, είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο των κυρώσεων, γιατί φαίνεται ότι αυτός έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσδιορίζοντας την προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, μολονότι εκ μέρους αρκετών ευρωπαϊκών χωρών δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην Τουρκία. Επιπλέον επιχείρημα προς αυτές τις χώρες αποτελεί η ανακοίνωση για την επιστροφή στις συζητήσεις, τις οποίες -κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό- «θα δυναμίτιζε μια ενδεχόμενη απόφαση αυτή τη στιγμή για κυρώσεις στην Άγκυρα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σήμερα πιθανότατα θα συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ βέβαιο είναι ότι θα έχει νέα επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ.
Συνέχεια και συνέπεια
«Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής των ευρωπαίων χριστιανοδημοκρατών, προσθέτοντας πάντως ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Έχουμε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρο Αναστασιάδη», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο της κατηγορίας που αποδίδεται από κάποιους στην Αθήνα ότι εγκατέλειψε τη Λευκωσία, στον αγώνα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Όσον αφορά το αντικείμενο των ελληνοτουρκικών επαφών, όπως επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές, «προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές από καλύτερο σημείο αφετηρίας: Έχει αναγνωριστεί από όλους ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Στην ουσία, η Ελλάδα έχει στη φαρέτρα της θετικά διπλωματικά κεκτημένα».
Διευκρινίζουν δε πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις αλλά συνομιλίες των δύο πλευρών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επαρκείς συγκλίσεις που θα επέτρεπαν διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο.