Η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown στην Αττική, ωστόσο δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ στα επιδημιολογικά δεδομένα που υπήρξε χθες και ενώ το βάρος που δέχεται η πρωτεύουσα είναι ολοένα και μεγαλύτερο, ήδη κάποιοι από τους επιστήμονες της ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν αρχίσει να το συζητούν δημοσίως, προτείνοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως τη μόνη που μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, γνωρίζει καλά ότι, έστω και για δύο εβδομάδες να ισχύσουν οι γενικές απαγορεύσεις στην Αθήνα, το ήδη τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες -δύσκολα διαχειρίσιμες- διαστάσεις. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα και μετά τις δύο σερί ανακοινώσεις μέτρων την περασμένη εβδομάδα, με αγωνία αναμένεται η αποδοτικότητα αυτών στο τέλος της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.
Παράλληλα, επιχειρείται η ενεργοποίηση και άλλων περιφερειακών κινήσεων, όπως η απομάκρυνση των πολιτών από σημεία έντονης συνάθροισης (π.χ. πλατείες), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό που προσπαθεί κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση είναι αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, να εφαρμοστούν. Μόνο εάν γίνει αυτό, θα υπάρξει βελτίωση και αποσυμπίεση του υπερφορτωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Πρέπει να δοκιμάσουμε όλων των ειδών τα μέτρα, ώστε να παραμείνει η κοινωνία όρθια και να αντέξει το σύστημα υγείας. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία, θα υπάρξει επιστημονική ανάλυση και με βάση τις υποδείξεις θα προχωρήσουμε», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα σενάρια για γενικό lockdown στην περιοχή της Αττικής, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο μέτρο είναι η τελευταία επιλογή.
Η τροπολογία
Χθες το απόγευμα, κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία λαμβάνονται έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Με αυτήν προβλέπονται έως τις 4 Οκτωβρίου τα ακόλουθα:
- Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.
- Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις-εργοδότες να προαναγγείλουν εντός 24ώρου από τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.
- Αναπροσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του.
- Τα ανωτέρω ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής από τη δημοσίευσή τους έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η χρονική και γεωγραφική επέκταση της ισχύος των εν λόγω μέτρων και η τροποποίηση του ποσοστού του 40%.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ακραίου συνωστισμού. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει:
- «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες για να μην υπάρχει συνωστισμός.
- Ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, με την έγκαιρη επέμβαση αστυνομικών σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
- Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
- Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
- Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
- Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
- Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μη δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.
Με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναπτύσσεται εφαρμογή, στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκεται.
Φιλοξενία μεταναστών
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει εξάλλου τα ξενοδοχεία καραντίνας, αυτή τη φορά για φιλοξενία μεταναστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Και αυτό διότι στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κορωνοϊό. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαροί, ασυμπτωματικοί και όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου μένουν μαζί με άλλους. Τις επόμενες ημέρες θα τους στείλουμε σε ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική επίβλεψη, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στο τραπέζι βρίσκονται πάντα το ενδεχόμενο επιβολής χρήσης μάσκας παντού, ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων και της εστίασης καθώς και η επιστροφή των sms για τις μετακινήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
«Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως η «Περιφέρεια Αττικής -και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει κόκκινο».
Υπενθυμίζεται ότι από χθες ισχύουν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
Με στόχο δε την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
- Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
- Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
- Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.