Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει τα χαρτιά του σε οικονομία και εξοπλιστικά ο Μητσοτάκης

Πού θα εστιάσει στην αποψινή ομιλία του στο Βελλίδειο. Η «γέφυρα» προς τη νέα δημοσιονομική κανονικότητα και η περαιτέρω στήριξη των πληγέντων. Συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα τα περισσότερα μέτρα.

Ανοίγει τα χαρτιά του σε οικονομία και εξοπλιστικά ο Μητσοτάκης

Σε μια ξεχωριστή χρονιά, με αρκετές ιδιαιτερότητες και ακόμα περισσότερες δύσκολες προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες το βράδυ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Thessaloniki Helexpo και απόψε θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα παρουσιάσει τα οικονομικά δεδομένα της «γέφυρας» προς τη νέα δημοσιονομική κανονικότητα, όπως την οραματίζεται και θα καλέσει τους πολίτες να συνάψουν ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την κυβέρνησή του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης με την περαιτέρω στήριξη των πληγέντων (επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών), με την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καθώς και μειώσεις συγκεκριμένων επιβαρύνσεων.

Η πλειοψηφία των μέτρων που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα και όχι μόνιμα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος τόνισε πως «οι όποιες εξαγγελίες θα αφορούν μόνο το 2021 και όχι μετά», αφού -όπως εξήγησε- δεν είναι δυνατόν να γίνει μακροοικονομικό σενάριο για μετά το επόμενο έτος, διότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία».

Ανάμεσα στα άλλα, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αποζημίωση των ιδιοκτητών λόγω της απώλειας εισοδήματος από τη μείωση των ενοικίων και άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Αμυντική βιομηχανία

Επί τάπητος, εξάλλου, βρίσκονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο» και η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με φόντο και τις συνεχώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός, όπως έχει προαναγγείλει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, θα ανακοινώσει ένα τρίπτυχο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού. Δύο 24ωρα μετά το τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική και τη συζήτηση που έκαναν για την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Όσον αφορά τις προσλήψεις, έχουν ήδη ολοκληρωθεί αυτές των 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), που σταδιακά θα ενταχθούν όλοι στο δυναμικό των τριών Σωμάτων, ενώ έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη χιλιάδων (ακούγονται 5.000 - 6.000) επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) εντός των επόμενων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών ήταν το 2011.

Για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, όπως διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση, έχουν βρει τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ θα επιχειρηθεί η μετάδοση του αισιόδοξου μηνύματος ότι εντός του 2021 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v