Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τέσσερα εκατομμύρια θα είναι φέτος οι τουρίστες

Η κανονική ζωή δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα της οικονομίας, τόνισε. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα.

Μητσοτάκης: Τέσσερα εκατομμύρια θα είναι φέτος οι τουρίστες

«Η κανονική ζωή, όπως τη θυμόμαστε, δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα. Όλοι πρέπει να προσέχουμε, ιδίως όσον αφορά τις καθημερινές μας ασχολίες». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού,

«Έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοίχειωναν άλλα κράτη», σημείωσε και εξήγησε: «Έξι μήνες μετά την εκδήλωση νόσου η Ελλάδα μετρά 286 θανάτους, όσους θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο άλλες χώρες. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, τέσσερις φορές κάτω από τον μέσο όρο».

Η χώρα μας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα». Χαρακτήρισε «λάθος να ακούγονται απόψεις ότι τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα, ενώ τώρα είμαστε ανέτοιμοι. Η αλήθεια είναι ότι το είχαμε πει πως περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, όταν η οικονομία μας θα άνοιγε. Προφανώς δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown, η πρόκληση είναι τα κρούσματα να εντοπιστούν και να ελεγχθούν. Και αυτό κάνουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης μάσκας, υποστήριξε ότι είναι πλέον το κύριο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, αλλά και άλλες εποχικές λοιμώξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στην εσωτερική χαλάρωση. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μελέτη, είπε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από 1η Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου έγιναν στα σύνορα 451.000 τεστ και εντοπίστηκαν κάτι παραπάνω από 900 κρούσματα.

Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία». Έκανε δε γνωστό ότι ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό από τα περίπου 14.000 τεστ που κατά μέσο όρο γίνονταν στη χώρα.

Παράλληλα, απηύθυνε παράκληση προς την αντιπολίτευση «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας γι’ αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη, να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που θα θολώσουν την εικόνα. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες, σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα, παρά επιμέρους διαφωνίες, να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής. Διότι ο κορωνοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτώντας νέους τρόπους διασποράς, όμως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν στο ότι οι αποφάσεις που παίρνονται, παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης. Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτές».

Τα στοιχεία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δείχνουν μια ισορροπία και μια μικρή μείωση, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ο κορωνοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια, μεταδίδεται πιο γρήγορα από την γρίπη, είναι πολύ πιο θανατηφόρα από αυτήν, δεν πρέπει να το παίρνει αψήφιστα κάποιος».

Επανέλαβε εξάλλου ότι «πλησιάζουμε τη στιγμή για να βρούμε το εμβόλιο», χωρίς πάντως να προσδιορίσει την ακριβή χρονική στιγμή.

Όσον αφορά την ύφεση στην οικονομία, ανέφερε: «Στην αρχή της κρίσης όλοι εκτιμούσαν ότι θα είχαμε την μεγαλύτερη ύφεση, δεν ίσχυσε όμως αυτό. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης του 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο ύφεσης της ευρωζώνης.

Λίγο πολύ τα νούμερα ήταν αυτά που υποβάλαμε στην Κομισιόν και ευτυχώς μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων που έλεγαν ότι θα έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Περισσότερη περίσκεψη συνιστώ στην αντιπολίτευση, να μην φέρνει τους αριθμούς στα μέτρα των δικών της επιθυμιών. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «γνωρίζω την κόπωση και την αγωνία των πολιτών, συμμερίζομαι απόλυτα την αβεβαιότητα που μπορεί να αισθάνονται. Η κοινωνία μας όμως έδειξε ότι μπορεί να ανανεώνει τις δυνάμεις της, όταν οι προσπάθειες καρποφορούν. Το ίδιο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε και τώρα. Όλοι είμαστε μέτοχοι σε μια άυλη περιουσία, την εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Το εθνικό φιλότιμο του Έλληνα εξακολουθεί να είναι εφόδιο αντοχής», ενώ αναφέρθηκε και στο «απόθεμα κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα

Στην αμφισβήτηση της χρήσης μάσκας στις νεαρές ηλικίες, αναφέρθηκε και στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τον κορωνοϊό. «Ήταν η εισήγηση των ειδικών. Οι μάσκες έχουν περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα. Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να αποφύγουμε ένα νέο lockdown», τόνισε, επισημαίνοντας ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε την άποψή του για το θέμα.

Για τα τεστ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει έως και 17.000 την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος που εντοπίζουμε σήμερα περισσότερα κρούσματα. Ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά που αντιμετωπίζαμε, αλλά πολλαπλάσια. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ, τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά».

Για την μείωση της χωρητικότητας στα αεροπλάνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Πείτε μου μία αεροπορική εταιρία ή μια χώρα που να έχει εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από τον τουριστικό χάρτη αν το κάναμε. Κανείς δεν θα πετούσε στην Ελλάδα. Αν υπήρχε πρόβλημα με κρούσματα στα αεροπλάνα, θα το βρίσκαμε πρώτα απ’ όλα στο προσωπικό που εργάζεται στα αεροπλάνα. Το ίδιο και στα πλοία. Αυξήσαμε την χωρητικότητα πάντα ακούγοντας ειδικούς. Θετικά κρούσματα σε εργαζομένους στην ακτοπλοΐα, στα πλοία, δεν υπήρχε».

Για την επιβολή ωραρίου στα καταστήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ό λόγος που επιβάλλουμε ωράριο στη διασκέδαση είναι ότι όσο περνά η ώρα, τόσο πιο πολύ αλκοόλ καταναλώνεται και τόσο πιο ευνοϊκές γίνονται οι συνθήκες για την μετάδοση του ιού. Όλες οι άλλες χώρες που επέβαλλαν χρονικούς περιορισμούς, δεν ήξεραν; Κλείνετε το μάτι στη νεολαία που εμείς τάχα καταπιέζουμε. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο δεύτερο κύμα, αλλά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στο δεύτερο κύμα».

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δήλωση του κ. Τσίπρα στα μέσα Μαΐου που καλούσε την κυβέρνηση να ανοίξει τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Και τώρα που ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με τα ίδια πρωτόκολλα που τον άνοιξαν και οι άλλες οι χώρες, αναλάβαμε λελογισμένο ρίσκο ότι θα έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων και μας κατηγορείτε που προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v