Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον «καυτό» Σεπτέμβριο

Οι προκλήσεις Ερντογάν, η σύνοδος των επτά μεσογειακών χωρών και η… συμμαχία με τη Γαλλία. Τα διλήμματα στην οικονομία. Τι φοβίζει τους ειδικούς σε υγειονομικό επίπεδο. Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον «καυτό» Σεπτέμβριο

Ένας διαφορετικός Σεπτέμβρης, με ιδιαίτερα «βαριά» ατζέντα και πολλά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση, είναι αυτός που ξημέρωσε χθες. Η δεύτερη φάση της πανδημίας, με ορόσημο το άνοιγμα των σχολείων, οι τουρκικές προκλήσεις με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Σεπτεμβρίου και η δοκιμαζόμενη οικονομία στην οποία θα επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο, συνθέτουν μία πολύπλοκη εξίσωση, με αρκετούς αγνώστους «x».

Όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, στην κυβέρνηση δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παρακολουθήσουν -όπως λένε- τον Ταγίπ Ερντογάν «στο παραλήρημά του. Τον αφήνουμε να εκτεθεί. Όταν απειλεί με κραυγές, λειτουργεί σε βάρος του και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς από την ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωσή του στο διεθνές στερέωμα», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Τουρκία, τόσο με τις διαδοχικές NAVTEX όσο και με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, κατά τις ίδιες πηγές, «αποδεικνύει ότι ασκεί ρόλο ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Διάλογος κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται, επιμένουν στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι μόνο όταν σταματήσει η Άγκυρα αυτή τη συμπεριφορά της, μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις για τη μία και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Η Τουρκία πλέον έχει να επιλέξει είτε το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις από την Ε.Ε.», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας και στις 10 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των επτά μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική. Και αυτή η στενή επαφή με τη Γαλλία δεν είναι η μόνη για τη χώρα μας, δεδομένου ότι το αεροπλανοφόρο «De Gaulle» πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο, ενώ εντείνονται οι φήμες για αγορά από την Ελλάδα γαλλικών μαχητικών Ραφάλ, καθώς και για αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων σε συνεργασία με το Παρίσι.

Η κυβέρνηση ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει, λέγοντας ότι η χώρα μας μιλάει με πολλές «φίλιες δυνάμεις», με σκοπό την αναβάθμιση και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη συμπρωτεύουσα.

«Δεν μεταδίδουν»

Αναφορικά με την πανδημία, τα χθεσινά θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 200 στη χώρα μας και οι μεγάλοι φόβοι για τους ειδικούς δείχνουν να είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς και οι κλειστές δομές, ειδικά τα γηροκομεία, που τελευταία αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή. Προσώρας, λένε οι ειδικοί, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όμως η ανησυχία είναι έκδηλη όσον αφορά τι μέλλει γενέσθαι από τη 14η Σεπτεμβρίου και μετά, όταν οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, ενώ καιροφυλακτεί και ο ιός της γρίπης, που αναμένεται να επανεμφανιστεί με την πτώση της θερμοκρασίας.

Όσον αφορά τα σχολεία, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε χθες έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό, ενώ για το εμβόλιο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, με το επιτελείο του να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποκλείει το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown, σε αντίθεση με τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που «θα λαμβάνονται όποτε θεωρείται χρήσιμο για να μην επεκταθεί ο ιός». Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο, Πέμπτη, θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο.

Ενόψει του Thessaloniki Helexpo Forum και της παρουσίας σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v