Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμα 24ωρα για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις

Η ολοκλήρωση της τουρκικής Navtex για το Oruc Reis και η αντίδραση στις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία. Τι απαντά η Αθήνα στα σενάρια επανέναρξης του διαλόγου με την Άγκυρα.

Κρίσιμα 24ωρα για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις

Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες μέρες όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άγνωστος «x» της δύσκολης εξίσωσης είναι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex για το ερευνητικό Oruc Reis την προσεχή Κυριακή και ενώ οι Ευρωπαίοι πιέζουν για την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τον εκνευρισμό και τις απειλές της Άγκυρας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την ανακήρυξη ΑΟΖ, τόσο αυτή όσο και η πρότερη χρονικά συμφωνία με την Ιταλία, ήρθαν προς έγκριση από την κυβέρνηση στη Βουλή, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 Αυγούστου. Μία μέρα αργότερα έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του Νίκου Δένδια, όπου θα συζητηθούν τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη είναι η στάση της απέναντι πλευράς, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ή σε νέες προκλήσεις, σενάριο που υποστηρίζουν κάποιοι με αφορμή και την κύρωση από τη χώρα μας των δύο συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι απειλούν εις διπλούν: αφενός με το πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz που, σύμφωνα με νέα Navtex της Άγκυρας, θα διεξάγει νέες έρευνες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και αφετέρου μέσω τρίτου γεωτρύπανου, του «Κανουνί» με το οποίο απειλούν να ξεκινήσουν παράνομη γεώτρηση.

Στα σενάρια περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η Κυβέρνηση είναι σαφής: «Εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε -ανά πάσα στιγμή- έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στην παράνομη τουρκική Navtex, αλλά αν υπάρχουν άλλου τύπου προκλήσεις και αυτές θα συνεκτιμηθούν».

Θαλάσσιες ζώνες

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχει οριστεί ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος θα κληθεί -εάν προκύψει τελικά επανέναρξη των συνομιλιών- να βρει λύση με τον Τσαγατάι Ερτσιγιές, συνεργάτη του κ. Ερντογάν, σε ένα και μόνο ζήτημα, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η χώρα μας: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. 

Προς ώρας, πάντως, οι Τούρκοι επιμένουν να διατηρούν στα ύψη τους τόνους, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χαμί Ακσόι να χαρακτηρίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «όμηρο των εκβιασμών των δυο κρατών μελών (Ελλάδας και Κύπρου), που αυξάνουν την ένταση». Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, προαναγγέλλοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ικανοποίηση, εξάλλου, επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση και για τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κατά την Καγκελάριο της Γερμανίας δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdullah bin Zayed. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκαν η διμερής συνεργασία και περιφερειακά θέματα με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v