Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τα νέα κρούσματα και την Εύβοια

Τηλεδιάσκεψη Κ. Μητσοτάκη με την επιστημονική επιτροπή. Στο επίκεντρο η ΔΕΘ, τα τοπικά locdown και η αυστηροποίηση μέτρων. Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός, ερωτηματικά από τη δήλωση Ν. Χαρδαλιά για τη μη λειτουργία του «112».

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τα νέα κρούσματα και την Εύβοια

Σε βαρύ κλίμα ανοίγει η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και η (παραδοσιακά) πολιτική χαλαρότητα αναβάλλεται επ' αόριστον. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων και η τραγωδία στην Εύβοια, σε συνδυασμό με το «φάουλ» του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την μη ενεργοποίηση του 112, ανέβασαν στο κόκκινο το θερμόμετρο στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει ακόμα και αίτημα για εισαγγελική παρέμβαση (για τις παραλείψεις στην Εύβοια), ενώ θέτει θέμα μέτρων για το φρενάρισμα των κρουσμάτων, αποδίδοντας τη νέα έξαρση στον τρόπο που «άνοιξε» ο τουρισμός, στο αλαλούμ με τη χρήση της μάσκας και στον συνεχιζόμενο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίς το πρωί σήμερα έχει θα γίνει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή των επιστημόνων που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και κυβερνητικούς παράγοντες όπως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κ. Χαρδαλιάς. Εν συνεχεία θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Εύβοια, προκειμένου να επισκεφθεί πληγείσες περιοχές και να συνομιλήσει με τους αρμόδιους φορείς για το μέγεθος της καταστροφής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη θα αποφασισθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπισης της έξαρσης των κρουσμάτων. Η προσοχή εστιάζεται στο εάν θα γίνει η φετινή ΔΕΘ και σε ποιες περιοχές είναι επιβεβλημένο ένα τοπικό lockdown (α λα Πόρο και Αμπελώνα Λάρισας), καθώς η απόφαση για ολικό lockdown παραμένει αρνητική.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ήδη ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει φέτος η ΔΕΘ, ενώ υπέρ της αναβολής της φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι επιστήμονες. Σε περίπτωση ακύρωσης, μένει να φανεί εάν αυτή θα αφορά μόνο το εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης ή και το πολιτικό (ομιλίες και συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών).

Με βάση τα εικόνα της αύξησης των κρουσμάτων, πάντως, τα περιθώρια να μην ακυρωθεί ολόκληρο το «πακέτο» της ΔΕΘ μοιάζουν πολύ μικρά, με τους υπέρμαχους μίας τέτοιας απόφασης (κυρίως, τους επιστήμονες) να επισημαίνουν ότι την ίδια «τύχη» έχουν ήδη χιλιάδες Εκθέσεις ανά την υφήλιο.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του HERACLES και του ΑΠΘ προειδοποιούν για κρούσματα έως και 700 ημερησίως εάν δεν αποφασισθούν μέτρα όπως locdown στην Κεντρική Μακεδονία και χρήση μάσκας παντού.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μερική ή ολική ακύρωση της ΔΕΘ δεν μπορεί να μεταφερθεί για τα τέλη Αυγούστου (όπως θα ήθελαν παράγοντες της Έκθεσης), καθώς η προετοιμασία για την «άνοδο» στη Θεσσαλονίκη είναι και πολυήμερη και πολυέξοδη.

Αιφνιδίασε η Εύβοια και ο Ν. Χαρδαλιάς

Η τραγωδία στην Εύβοια αιφνιδίασε, επικοινωνιακά, την κυβέρνηση, όπως έδειξε η απάντηση του κ. Χαρδαλιά στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το «112» και, άρα, δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι κάτοικοι είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή, είτε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, δεδομένου ότι όσοι ανέβηκαν π.χ. σε ταράτσες δεν αντιμετώπισαν κανέναν κίνδυνο.

«Εάν είχε λειτουργήσει το ‘112’ θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προκαλώντας ερωτηματικά σε κυβενητικά στελέχη και οργή στην αντιπολίτευση. Κι αυτό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών, είχαν επικοινωνήσει πέρυσι (μετά τις εκλογές) με ιδιαίτερη θέρμη την πλήρη λειτουργία του «112» διότι «θα σώσει ζωές».

Ο κ. Χαρδαλιάς, μάλιστα, έριξε εμμέσως ευθύνες και στην ΕΜΥ, λέγοντας ότι ως υπουργείο είχαν ενημέρωση για βροχοπτώσεις μικρότερης έντασης («η πρόβλεψη ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο»).

Γ. Ραγκούσης: Παρέμβαση εισαγγελέα

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μίλησε ακόμα και για εισαγγελική παρέμβαση.

«Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι και αλλού. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα. Σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ, δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες. Έκαναν όμως φιέστες και έστελναν δοκιμαστικά SMS στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Και κατέληξε: «Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ενδεχόμενες ολιγωρίες κι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα. Σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις η συστηματικά ψευδόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αξιόπιστες απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο αρμόδιος Εισαγγελέας όταν παρέμβει».

«Ο νόμος της ΝΔ για αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι ακόμα σε αναστολή; Το 112 δεν χρειάζεται στις πλημμύρες;», ήταν η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε κατηγορηθεί από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση για καθυστέρηση της πλήρους λειτουργίας του «112».

Κρούσματα και άναρχο τουριστικό άνοιγμα

Για την εκτίναξη των κρουσμάτων, αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στις «τουλάχιστον άστοχες και αντιφατικές» αποφάσεις της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα. Όπως:

  • Το «άνοιγμα» του τουρισμού χωρίς να είναι υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ των ταξιδιωτών σε συνδυασμό με τα λίγα δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. (σ.σ. Αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αυτή την υποχρέωση αλλά υποχώρησε στις αντιδράσεις των τουριστικών παραγόντων).
  • Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα εμπορικά κέντρα και στα πολυκαταστήματα, στις αρχές Ιουλίου.
  • Ο συνεχιζόμενος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την αραίωση των δρομολογίων λόγω θέρους. («Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για προμήθεια νέων οχημάτων αλλά από την επόμενη χρονιά»).
  • Η εξαίρεση των ιερέων από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • - Η καθυστέρηση της απαγόρευσης για πανηγύρια και λοιπές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v