Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Οι θέσεις και οι προσδοκίες για οικονομία και τουρκικές προκλήσεις. Τα τρία ελληνικά ζητούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού εστίασε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του παρέμβαση στο ΕΛΚ. «Χρειάζεται φιλόδοξη λύση» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Πώς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Με την αγωνία «να κλείσει εδώ και τώρα» η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και χωρίς υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και την Αγία Σοφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι δυσκολίες και για τα δύο ζητήματα είναι πολλές, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση.

Αφενός, στην οικονομία οι «σκληρές» χώρες μοιάζει δύσκολο να υποχωρήσουν σε πιο ήπιες θέσεις και να προσεγγίσουν τις αιτιάσεις των χωρών κυρίως του Νότου με τις πιο επώδυνες συνέπειες από την πανδημία.

Αφετέρου, λόγω της σοβαρότητας και του υψηλού βαθμού δυσκολίας του βασικού θέματος, μάλλον δεν θα υπάρξουν τα καταδικαστικά για την Άγκυρα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Στη χθεσινή πάντως τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους Ευρωπαίους ομογάλακτούς του τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την ευρύτερη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας την ανάγκη ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων. 

Προσερχόμενος σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς»

Τα ζητούμενα

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με τρία βασικά ζητούμενα: Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο ΕΛΚ, χαρακτήρισε «εμβληματική» την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Επιτέλους, θα πρέπει να φανεί έστω την ύστατη ώρα εμπράκτως το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με αμοιβαίες έστω υποχωρήσεις, θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη, σηματοδοτώντας μια νέα πνοή για την «ταλαιπωρημένη» Ευρώπη.

Επιστολή Μισέλ

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. «Όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη ότι εννοούν όσα λένε», σημείωσε και έθεσε ως παράδειγμα, «όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, τότε ο προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι "κουτσουρεμένος" αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Επίσης, όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς».

Εξάλλου στην επιστολή που έστειλε στους «27» αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία «τώρα». Όπως ανέφερε, «η πανδημία Covid-19 έχει κοστίσει πολλές ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας. Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων. Τώρα είναι η ώρα. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία, για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών μας», ήταν η σχετική αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον οποίο πριν από λίγα 24ωρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και κάποια τετ α τετ με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ φήμες για το ενδεχόμενο πενταμερούς συνάντησης για τις τουρκικές προκλήσεις, μέχρι τώρα, δεν επιβεβαιώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v