Καθοριστική θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση -και όχι μόνο από αυτή- η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Είναι το συμβούλιο από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί να βγει «λευκός καπνός» όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα δοθούν στις πληγείσες από την πανδημία χώρες, προκειμένου να ανασυνταχθούν, την ώρα που πραγματοποιείται στην κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, με τελευταία αυτήν της Αγίας Σοφίας.
Ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται και στα δύο αυτά ζητήματα, για τα οποία προετοιμάζεται εδώ και αρκετές ημέρες μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει ακριβά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, επιδιώκοντας η συμφωνία να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό. «Δεν πρέπει μετά το τέλος της Συνόδου να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με τον οποίο επικοινώνησε προχθές τηλεφωνικά, ενώ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχει διαμηνύσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη να διατηρηθεί στο ακέραιο το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στην πάγια θέση του ότι ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων πρέπει να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Για τη διάθεσή τους μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, δεν χρειάζονται πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις. Πρόκειται, άλλωστε, όπως είπε μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή οικογένειά μας αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών.
Δεδομένου δε του κινδύνου ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, η ελληνική πλευρά θεωρεί επιβεβλημένο οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης να μην είναι «απλά αποτελεσματικές αλλά και πολύ γρήγορες». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. μέρος των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μας με τη μορφή επιδοτήσεων να κατευθυνθούν στη μείωση της φορολογίας. Όπως θα εξηγήσει στους συνομιλητές του, για χώρες όπως η Ελλάδα, είναι βασικό αναπτυξιακό και επενδυτικό εργαλείο η συγκεκριμένη πολιτική και μπορεί να περιλαμβάνεται στα κριτήρια διάθεσης των ευρωπαϊκών εργαλείων.
Συνολική απάντηση
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, σε συνέχεια του προχθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι ποτέ η χώρα μας δεν αρνήθηκε τον διάλογο, ο οποίος, όμως, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές της καλής γειτονίας και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας. Όρους τους οποίους η Τουρκία καταπατά διαρκώς και ενώ είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέλος. Υπό το πρίσμα αυτό, θα επισημάνει ο πρωθυπουργός, απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση.
Πολύς θόρυβος έγινε για την τριμερή συνάντηση μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, του Γερμανού ομολόγου της και του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση ενημέρωση, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι τέτοιου επιπέδου επαφές δεν ανακοινώνονται ποτέ. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ανοιχτοί, κάτι που δεν είναι μυστικό, ωστόσο η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Όπως εξηγούν, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε, από τη γερμανική προεδρία, και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ενόψει του προγραμματισμένου για την ίδια μέρα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., βασικό θέμα του οποίου ήταν η συζήτηση για την Τουρκία.
«Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.