«Κάποιοι ανήθικοι, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, εξαπάτησαν τους Έλληνες, προκειμένου να εκλεγούν στην εξουσία. Και αφού τα κατάφεραν, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν πώς να βγάλουν λεφτά. Προκειμένου να βγάζουν λεφτά για πολλά χρόνια, αποφάσισαν να γίνουν καθεστώς. Και για να γίνουν καθεστώς, προχώρησαν στη συγκρότηση παρακράτους».
Με αυτά τα λόγια, πηγές της κυβέρνησης συνοψίζουν το αφήγημα με το οποίο κινείται και θα συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση της Novartis. Με αφορμή τα στοιχεία που απέστειλε ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι δίδεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθεί, όπως χαρακτηριστικά λένε, το «τελειωτικό κτύπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, «δοκιμάστηκε, κυβέρνησε για 4,5 χρόνια, "ζυγίστηκε" με τα προβλήματα της χώρας και όχι μόνο βρέθηκε ελλιποβαρής αλλά, όπως αποδεικνύεται, εξαιρετικά επικίνδυνος για τον τόπο».
Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για την αποκάλυψη ενός «αδίστακτου παρακράτους», με βάση τις καταγγελίες του κ. Μιωνή, καθώς και για «πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών». Φαίνεται μάλιστα, υπογραμμίζει η Πειραιώς, ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους. Τα ερωτήματα πλέον, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, στρέφονται προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. «Ως τότε πρωθυπουργός γνώριζε για όλα αυτά; Μπορεί το "δεξί του χέρι" να λειτουργούσε εν αγνοία του; Το παρακράτος είναι προφανές ότι είχε και τη δική του σφραγίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μιλήσει», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινή του ανακοίνωση ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις αλλά και να προχωρήσει σε διαγραφή του Ν. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε, με πλειοψηφία, να στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την αρχική κατάθεση του Νίκου Παππά ενώπιόν της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο κ. Μιωνή, με το ερώτημα της ψευδορκίας.
«Εντελώς διαφορετικοί»
Αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως εξηγεί βουλευτής της ΝΔ - μέλος της προανακριτικής, επισημαίνει πως «οι διάλογοι που ακούγονται στο ηχητικό είναι εντελώς διαφορετικοί» από όσα είχε καταθέσει ο κ. Παππάς στην επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Συνεπώς προκύπτει θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Δικαιοσύνη. «Αντί να μασά τα λόγια του ο κ. Παππάς ας πει: Έγινε η επικοινωνία με τον κ. Μιωνή ή όχι; Η φωνή που ακούγεται είναι η δική του ή όχι; Τα είπε αυτά που ακούγονται ή δεν τα είπε;», είναι τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος.
Η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει τρία κενά ή αντιφάσεις του κ. Παππά, από την αντιπαραβολή της κατάθεσής του και της ηχογραφημένης συνομιλίας.
«Πρώτον, στο ηχητικό ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2020, ο κ. Παππάς έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη «σε καμία των περιπτώσεων».
Δεύτερον, ο κ. Παππάς στο ίδιο ηχητικό ακούγεται να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του όμως αρνούνταν ότι είχε ζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο.
Τρίτον, ο κ. Παππάς στο ηχητικό φαίνεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, όμως, αναφερόμενος στη συνάντηση Μιωνή -Παπαγγελόπουλου (παρόντος του ιδίου) λέει: "Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η συνάντηση ήταν μία συνάντηση στην οποία ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση"».
Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει τη δημόσια ατζέντα, τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υποκαθιστώντας τα της οικονομίας και των δυσκολιών που αρχίζουν να φαίνονται στην καθημερινότητα του πολίτη, ως συνέπειες της πανδημίας.