Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κίνδυνος εσωστρέφειας και απόρριψη της… αναστολής αντιπολίτευσης

Το φθινόπωρο το συνέδριο που αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. «Μητρώο στελεχών», ανασχηματισμός τομεαρχών και οριστικός τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Η (νέα) κόντρα Τσίπρα-Σκουρλέτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κίνδυνος εσωστρέφειας και απόρριψη της… αναστολής αντιπολίτευσης

Τον κίνδυνο να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κύκλο εσωστρέφειας «ξόρκισαν» τα στελέχη του κόμματος, αποφασίζοντας ομόφωνα χθες, μετά από διήμερη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, να επανεκκινήσουν την πορεία προς το συνέδριο «μετασχηματισμού», που διεκόπη τον Μάρτιο λόγω lockdown.

Το συνεδριακό ραντεβού ορίσθηκε για το φθινόπωρο, χωρίς να συζητηθεί ημερομηνία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να απαντηθούν δύο ερωτήματα: εάν ενσκύψει νέο κύμα κορωνοϊού και εάν, παρά τις διαψεύσεις, ο πρωθυπουργός ανασύρει τελικά από το συρτάρι το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Τι θα γίνει μέχρι τότε; Μπορεί όλοι να γέλασαν με τη σύσταση που απηύθυνε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει… αναστολή αντιπολίτευσης λόγω των προβλημάτων από την πανδημία, ωστόσο όλοι κατάλαβαν ότι στην πράξη αυτό θα συνέβαινε, εάν συνέχιζαν στο διηνεκές τις κόντρες για «το πόσο αριστερά και με ποιους συμμάχους» πρέπει να πορευτούν.

Όπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη με πλούσια εμπειρία, «σε όλα τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τάσεις ή ομάδες, απλώς στη ΝΔ (όπως και στο πρώην ΠΑΣΟΚ) τα κίνητρα είναι πρωτίστως προσωπικά και οι μάχες γίνονται γύρω από το πρόσωπο που διεκδικεί την αρχηγία».

Τέτοιο θέμα («αρχηγού») στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται… και δεν φαίνεται ότι θα τεθεί στο ορατό μέλλον, οπότε το κεντρικό ερώτημα αφορά το εάν το κόμμα θα ανοιχτεί, ώστε να εκφράσει ολόκληρο τον αριστερό-προοδευτικό χώρο, ή εάν θα προτιμήσει την «αριστερή καθαρότητα».

Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, κοινοβουλευτικής ομάδας και… ψηφοφόρων, προκρίνεται η πρώτη εκδοχή, καθώς ουδείς εκ των στελεχών πιστεύει ότι το 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εκλογές, ακόμα και πάνω στην ήττα του, αντιστοιχεί σε «καθαρόαιμη» εκλογική βάση.  Επιπλέον, ο στόχος που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές για «άνοιγμα» του κόμματος στο ευρύτερο δημοκρατικό-προοδευτικό κοινό και για την οργανωτική ανασυγκρότησή του υιοθετήθηκε από το ηγετικό όργανο στις συνεδριάσεις του περσινού φθινοπώρου.

Για τον λόγο αυτό, συγκροτήθηκε, στα τέλη του έτους, η 700μελής Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα που συμμάχησαν μαζί του στις εκλογές. Ο στόχος ήταν γίνει η όσμωση «κομματικών και συμμάχων», ώστε στο συνέδριο του Μαΐου να πάρει πολιτική και οργανωτική μορφή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από νέο πρόγραμμα και νέα ηγετικά όργανα.

Η (νέα) κόντρα με τον Π. Σκουρλέτη

Τα σχέδια σκόνταψαν… στον κορωνοϊό, το συνέδριο αναβλήθηκε, το κόμμα υπολειτούργησε (όπως όλα, άλλωστε) και οι «σύμμαχοι» έμειναν χωρίς καθήκοντα και αντιπροσώπευση, ενώ όσοι εκ των «κομματικών» δεν είχαν δει με καλό μάτι το εγχείρημα, έδειξαν να παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αυτή την εικόνα θέλησε να σπάσει ο κ. Τσίπρας, όταν στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών δήλωσε: «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

Στον πρόεδρο του κόμματος απάντησε την Κυριακή μέσα από την εφημερίδα «Εποχή» ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας: «Προσωπικά αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων». Ανέδειξε δε και τη διαφωνία του με τη «στροφή» του κόμματος, λέγοντας: «Νομίζω ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα κόμμα που άσκησε διακυβέρνηση, αν θέλει να αυτοπροστατεύεται και να μην κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα κόμμα όπως ήταν παλιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, απαιτείται να έχει ένα ειδικό βάρος».

Αυτή την άτυπη, δημόσια κόντρα έθεσε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Κατά τις πληροφορίες, η μεταξύ τους συζήτηση κύλησε… πιο ομαλά από το αναμενόμενο και δεν επεκτάθηκε, αφού τα στελέχη του οργάνου απέφυγαν να (ξανα)ανοίξουν τη συζήτηση «τι κόμμα είμαστε». Με τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίζει, επιπλέον, ότι ποτέ δεν υπονόησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί σε κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Ανασχηματισμός τομεαρχών και μητρώο στελεχών

Επίσης, έγινε δεκτή η εισήγησή του -πέραν της επανεκκίνησης των συνεδριακών διαδικασιών- να παρουσιαστεί άμεσα σχέδιο για το μητρώο στελεχών, ώστε να εμπλουτισθεί και ανανεωθεί το δυναμικό του κόμματος.

Η επισήμανσή του ότι πρέπει να αναδειχθούν νέα στελέχη με κριτήριο την αξία τους και τη διείσδυσή τους στην κοινωνία «και όχι την προέλευσή τους ή τις απόψεις τους στην εσωκομματική γεωγραφία», ερμηνεύθηκε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι επίκειται ανασχηματασμός τομεαρχών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά τον σχεδιασμό, οι αλλαγές στα πρόσωπα θα γίνουν μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) στις 27 Ιουνίου, δεδομένου ότι αυτή η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της διαδικασίας μετασχηματισμού που ανακόπηκε λόγω lockdown. Εννοείται ότι γραμματέας θα παραμείνει ο κ. Σκουρλέτης μέχρι το συνέδριο του φθινοπώρου.

Η Πολιτική Γραμματεία συμφώνησε, επίσης, να υιοθετήσει η ΚΕΑ την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση-πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο.

Όπως διευκρινίζεται, όμως, εάν η πρόταση εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία στην ΚΕΑ, τότε ο τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

Στήριξη στον Δ. Παπαδημούλη, αν και...

Τέλος, αποφασίσθηκε να δοθεί στήριξη στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, συμφώνησαν πως η επενδυτική του δραστηριότητα, αν και νόμιμη, προκαλεί αρνητικές συζητήσεις στην κοινωνία.

Προκρίθηκε η ανάγκη, όμως, να μην αφεθεί «έρμαιο» στον αντίπαλο. Κι αυτό διότι εκτιμήθηκε πως η ανάδειξη αυτής της δραστηριότητας με τα ακίνητά του έγινε ως «εκδίκηση», επειδή ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοίρασε στα μέσα ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ ως διαφήμιση για το «Μένουμε Σπίτι», χωρίς να δίνει κατάσταση πόσα χρήματα έδωσε σε κάθε μέσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v