Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Μένουμε Όρθιοι» και mea culpa για να λιώσει ο πάγος με τους μικρομεσαίους

Η προσεγμένη στάση του Α. Τσίπρα απέναντι στη «μεσαία τάξη», η παραδοχή και ο αντίλογος. Εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση για τα 20 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης με ερώτηση (και) στην Κομισιόν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μένουμε Όρθιοι» και mea culpa για να λιώσει ο πάγος με τους μικρομεσαίους

Η κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζοφερή, η ανεργία συναγωνίζεται την υποαπασχόληση, τα νοικοκυριά πιέζονται και το ερώτημα για τη διάσωση του κουτσουρεμένου, έστω, τουρισμού παραμένει αναπάντητο.

Αυτή την εικόνα σκιαγραφεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με τα στελέχη της να εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές τόσο για την πορεία της πραγματικής οικονομίας όσο και για τη στάση που θα κρατήσει η κοινωνία «απέναντι στα όσα ήδη βιώνει αλλά και στα επερχόμενα».

Ως εκ τούτου, σε πείσμα της άλλοτε θερινής ραστώνης, το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και, πρωτίστως, ο Αλέξης Τσίπρας, θα εντείνουν την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών: αφενός, για όσα μπορεί αλλά δεν κάνει η κυβέρνηση και, αφετέρου, για τις προτάσεις του κόμματος που στον πυρήνα τους έχουν τη στήριξη των επιχειρήσεων προς αποφυγή των λουκέτων, των απολύσεων και των μειωμένων αποδοχών.

Δεν είναι τυχαία, δε, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει ψηλά στην ατζέντα του το αίτημα προς την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ως ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι».

Όπως τονίζουν, «δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια "μοιρασιά με απόλυτη αδιαφάνεια" και "δεν υπάρχει καμία θεσμική εξήγηση στην άρνηση του Μαξίμου να δώσει στοιχεία για το πού/με τι κριτήρια δόθηκαν λεφτά και πόσα».

Κατά την εκτίμησή τους, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να δώσει λογαριασμό, αφού το θέμα έγινε ερώτηση στην Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή και εντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Σ' αυτή την κίνηση, άλλωστε, αποδίδει η Κουμουνδούρου την «εκστρατεία λάσπης» εναντίον του για την αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι «ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του» και, επίσης, «δεν έκλεψε ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα».

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, υπάρχει δυσαρέσκεια για την επενδυτική δραστηριότητα του ευρωβουλευτή, με την έννοια ότι προσφέρει στον αντίπαλο την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στο κόμμα και στην Αριστερά, «ακριβώς τη στιγμή που ζορίζεται για την αδιαφάνεια των 20 εκατ. ευρώ».

Η αυτοκριτική Τσίπρα στους «μεσαίους»

Η αποτίμηση από το πρώτο δεκαήμερο της εκστρατείας ενημέρωσης είναι θετική. «Το εχθρικό κλίμα που συναντούσαμε προ πανδημίας από τους μικρομεσαίους έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό διαλυθεί. Ακούνε τις θέσεις μας, νιώθουν εξαπατημένοι από τη ΝΔ και καταλαβαίνουν την ανάγκη εμπροσθοβαρούς προγράμματος στήριξης της πραγματικής οικονομίας πριν να είναι αργά», είναι η εικόνα που μεταφέρουν. Σε καμία περίπτωση, όπως λένε, δεν μεταφράζεται όλο αυτό σε εκπεφρασμένη αλλαγή εκλογικής στάσης, πόσο μάλλον αφού δεν τίθεται θέμα εκλογών (τουλάχιστον, επισήμως), ωστόσο [η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει είναι δυνατή».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έχει επιλέξει να μην κρύβει «κάτω από το χαλί» πολιτικές της δικής του κυβέρνησης που πίεσαν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική ήττα πριν ένα χρόνο.

Από τα μέσα Μαΐου κιόλας, με αφορμή τα αμοιβόμενα προγράμματα «κατάρτισης των επιστημόνων» που ακυρώθηκαν λόγω της πρωτοφανούς προχειρότητας, τύπου… «σκόιλ ελικικού», ο κ. Τσίπρας, σε δημόσια παρέμβασή του, τόνισε: «Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Το διορθώσαμε βέβαια μετά, αλλά…».

Στη συνέχεια, άλλες δύο φορές αναγνώρισε ότι το« μεγάλο πρόβλημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν έγινε τώρα, υπήρχε και επί των ημερών μας- ήταν ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν ούτε έξω από τις συστημικές τράπεζες. Δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό» (επεκτείνοντας, μάλιστα, την αυτοκριτική και σε άλλα πεδία, δήλωσε προ ημερών ότι την υπόθεση Novartis «θα μπορούσαμε να τη χειριστούμε με λιγότερη αφέλεια», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στη Συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, παρακάμπτοντας τις εισηγήσεις περί πολιτικού κόστους).

Όπως μεταφέρουν στελέχη που μετέχουν στις εξορμήσεις ενημέρωσης, στην εξήγηση που δίνουν για τα δεινά της «μεσαίας τάξης», ότι δηλαδή προείχε η ανάγκη να βγει η χώρα από τα μνημόνια, εισπράττουν μία παραδοχή και έναν αντίλογο.

  • Η παραδοχή είναι ότι για πρώτη φορά μία κυβέρνηση δεν παρέδωσε στην επόμενη «καμένη γη» και, κυρίως, δεν κατηγορήθηκε για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ή «λαμογιές».
  • Ο... ζόρικος αντίλογος είναι ότι «θα μπορούσατε να μην αφήσετε στο μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ αλλά λιγότερα, ώστε να μη μας πιέσετε τόσο πολύ φορολογικά και ασφαλιστικά».

Και τα δύο μαζί, πάντως, αξιολογούνται ως «πολύ καλή μαγιά» για να αποκαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τους «μικρομεσαίους», των οποίων η κατάσταση μεταφέρεται ήδη ως δραματική.

Το μπαράζ δόσεων παλιών και νέων οφειλών από τον Οκτώβριο, που τους «υποσχέθηκε» ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, ο αποκλεισμός τους (ουσιαστικά) από τον τραπεζικό δανεισμό και οι χαμηλοί τζίροι, είναι τα κύρια ζητήματα που θέτουν οι επαγγελματίες και οι μεσαίοι επιχειρηματίες στις εξορμήσεις.

Τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η ρύθμιση για τις μικροπιστώσεις (σ.σ. δάνεια έως 25.000 ευρώ) που θα προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια, «με λογικό τόκο» και χωρίς προσημείωση. Δεδομένου ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι το εν λόγω εργαλείο το είχε επεξεργασθεί ο προκάτοχός του Γιάννης Δραγασάκης, το ζητούμενο «είναι οι λεπτομέρειες και ο "διάβολος" που ίσως κρύβεται πίσω από την τελική μορφή και εφαρμογή του».

Προχωράει ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Όλα αυτά, συν η ένταση της «εκστρατείας ενημέρωσης», θα συζητηθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει υπό τον κ. Τσίπρα. Ξεχωριστό θέμα θα αποτελέσει η εν τοις πράγμασι, πλέον, λειτουργία του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το περίφημο συνέδριο για τον μετασχηματισμό του κόμματος που επρόκειτο να γίνει τον Μάιο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Η λύση που προκρίνεται είναι η «αναβάθμιση» της 700μελούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) και του συντονιστικού της οργάνου, του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από το συμμαχικό σχήμα και όχι από τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τέλος του μήνα μάλιστα προγραμματίζεται συνεδρίαση της ΚΕΑ για τη δρομολόγηση των παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v