Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Περισσότερες δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

Διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις τα χρέη (εφορία - Ταμεία) που πάγωσαν. Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμή.

Μητσοτάκης: Περισσότερες δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

Φορολογικές διευκολύνσεις ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός: 

  • Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου (σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται σε 2-2,5%). Οι πληρωμές ξεκινούν το 2021.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων. Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5.
  • Οσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%. Η έκπτωση αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Παράλληλα, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα Συν-Εργασία θα επεκταθεί για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία

«Αν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά με την οικονομία τον Ιούλιο του 2019, γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες διαφορά; Από την άλλη, αν σήμερα πάνε τόσο άσχημα τα πράγματα, γιατί η εικόνα που έχει η κοινωνία είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζετε;». Με αυτά τα ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «ως δια μαγείας, τώρα ανακαλύψατε τη μεσαία τάξη, εσείς που τη φορολογήσατε βάναυσα», ενώ συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με το πώς βλέπουν την ελληνική οικονομία οι αγορές. Όπως είπε, την τελευταία φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στις αγορές, δανείστηκε με 3,9%, ενώ τώρα η χώρα δανείζεται με επιτόκιο 1,57%.

«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε αυτό επισημαίνεται ότι «τα καταφέραμε καλά και στη διαχείριση της πανδημίας και στην έκταση της οικονομικής αντίδρασης και των μέτρων που πήραμε. Η στήριξη της Ε.Ε και η αξιοπιστία που κερδίσαμε, την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται και στο γεγονός ότι μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό, που θα συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η περιβόητη ύφεση που αναφέρεστε, κ. Τσίπρα, είναι ανάπτυξη 1% κατά το τέταρτο τρίμηνο 2019 και το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως δια μαγείας και κόντρα στις προβλέψεις σας, συρρικνώθηκε μόλις 0,9%, μια πτώση τέσσερις φορές μικρότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης».

Η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είχε μπει το 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή. Η απόδοση ήταν πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και κτυπήθηκε λιγότερο από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Σπεύδουν πολλοί διεθνείς οίκοι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε καλά και στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από αυτή την κρίση».

Θα μοιραστούμε δίκαια το βάρος της κρίσης

Ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. «Τα χρήματα που διατέθηκαν, δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει και αποτέλεσμα αλλά και εφεδρείες την επόμενη στιγμή», σημείωσε.

Το βάρος της κρίσης, επανέλαβε, «θα το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο, πρώτα το κράτος, μετά οι επιχειρήσεις, τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Αυτό θα γίνει με μια ρεαλιστική διαδικασία, να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση είναι η σύμπραξη της πολιτείας με δυνάμεις παραγωγής, με προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Η εργασία είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη και ατομικό δικαίωμα. Ανεργία σημαίνει πάνω απ’ όλα αδικία. Όποιος επικαλείται κοινωνική ευαισθησία, οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά. Λαμβάνουμε τολμηρές και προσωρινές λύσεις, για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση. Από τα επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας και αντί για τα λουκέτα, επιλέγει την απασχόληση, προκειμένου να διασώσει θέσεις εργασίας. Αυτή η κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά, φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ευημερία της χώρας προφανώς πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού. Ναι, φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση και αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό». Ταυτόχρονα όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι «το καλό όνομα της Ελλάδας θα γίνει τίτλος, κάτω από το οποίο θα γράψουμε τον τίτλο "αναγέννηση της οικονομίας"».

Για το πρόγραμμα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ταμείο Ανάκαμψης), ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ήρθε η Κομισιόν και έβαλε στο τραπέζι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που στηρίζεται πολύ περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δανεικά. Η χώρα έχει λαμβάνειν περί τα 32 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά που κατηγορούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει, έγιναν. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί, θα έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Αφορά επενδύσεις που θα ξεκινήσουν από το 2021. Όταν μας ζητάτε να ξοδέψουμε χρήματα το 2020, για τα χρήματα που θα πάρουμε το '21, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Το ποσό που θα πάρουμε, δεν θα το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε για τη μεταμόρφωση οικονομίας και κοινωνίας. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, για να χρηματοδοτήσουμε σημαντικές δράσεις, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η κατάρτιση εργαζομένων, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές συνθήκες, οι βασικές υποδομές και ο ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικής κοινωνίας και κράτους». 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για μία ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και σχολιάζοντας προηγούμενη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι εκλογές έχουν γίνει ο εφιάλτης σας. Ηρεμήστε, μπορώ να αποκαταστήσω την ηρεμία του ύπνου σας και να διασφαλίσω ότι θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο που έχει να επενδύσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε δε λόγο για «κάποιες επιμέρους προσαρμογές στο σχέδιό μας που προφανώς και θα γίνουν», σε συνδυασμό και με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης από την Ευρώπη. «Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να ξαναδώσουμε εκλογικό ραντεβού το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα των μικροπιστώσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη ένα σχέδιο νόμου το οποίο επικαιροποιεί και καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση σε ποσά μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς αγκυλώσεις και εγγυήσεις. Από την εμπειρία σε άλλες χώρες, διαπιστώνουμε ότι ο ρυθμός αποπληρωμής αυτών των δανείων είναι εξαιρετικά υψηλός παρόλο που δεν υπάρχουν εγγυήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έκανε την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική της πολιτική και χαρακτήρισε «πρώτο μας μέλημα τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v