«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από σαράντα κύματα και ενηλικιώθηκε. Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012».
Στη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε όλη την προσπάθεια των τελευταίων δέκα μηνών για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να καλύψει τον ευρύτατο χώρο από το κέντρο προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. «Να γίνει η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης», όπως είπε.
Με αφορμή συνέντευξη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας έστειλε δύο μηνύματα:
- Σε τμήμα της Κουμουνδούρου που δεν «καλοβλέπει» αυτή την αλλαγή.
- Στο ΚΙΝΑΛ και, προσωπικά, στη Φώφη Γεννηματά για συνεργασία.
Με το πρώτο, έκανε σαφή την απόφασή του να αποβάλει τον τίτλο του προέδρου-ισορροπιστή ομάδων και να αποδείξει ότι το ηγετικό του προσόν δεν εξαντλήθηκε στην εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στα κυβερνητικά έδρανα πριν από πέντε χρόνια.
Προς τούτο, είναι αποκαλυπτική η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη, εάν το περίφημο «σύνδρομο του 3%», που διακατέχει τμήμα του «παλιού κόμματος» αντιδρώντας στο «άνοιγμά» του, οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους ή εντάσσεται στο εσωκομματικό power game.
Χωρίς καν να αποκλείσει τη δεύτερη εκδοχή («είναι ανάγκη των ανθρώπων να διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο, είτε σε μια οικογένεια είτε σ’ ένα κόμμα»), έφτασε αμέσως στο μήνυμα: «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σ’ ένα με δύο χρόνια από σήμερα, θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ», διότι τα γεγονότα και η στάση απέναντι σ' αυτά θα ορίσουν τις νέες διατάξεις.
«Αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά», κατέληξε, πυροδοτώντας τις πρώτες συζητήσεις σε στελέχη -και όχι μόνο από το «3%».
Με δεδομένη την ακύρωση του συνεδρίου (σ.σ. επρόκειτο να γίνει στα μέσα Μαΐου), λόγω των υγειονομικών μέτρων, το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει οργανωτικά αυτός ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε νέα όργανα μπορούν να εκλεγούν ούτε νέα «ταυτότητα» να ψηφιστεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω δυσκολία θα αντιμετωπισθεί με αναβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (το 700μελές όργανο στο οποίο μετέχουν και οι «σύμμαχοι» από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ) και του Πολιτικού Συμβουλίου που τη συντονίζει. Σ' αυτό το πλαίσιο, στις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει η ΚΕΑ και θα γίνει κατανομή αρμοδιοτήτων για την πολιτική δράση του σχήματος.
Η ιδέα για debate Τσίπρα-Γεννηματά
Ως προς το μήνυμα προς το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει «ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου». Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνιέται με κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας και ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και, ενδεχομένως, να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον».
Μεταξύ αστείου και σοβαρού δε, πρότεινε στην κα Τρέμη να οργανώσει ένα debate για να συζητηθεί δημόσια αυτή η πρόταση -εννοώντας με τη Φώφη Γεννηματά.
Η πρόταση δεν απορρίφθηκε... από την κα Τρέμη, αλλά δεν έγινε άμεσα αποδεκτή και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη της έλεγαν ότι η κα Γεννηματά δεν έχει λόγο να προσέλθει σε ένα debate με τον κ. Τσίπρα, καθώς στόχος του κόμματός τους παραμένει η αυτόνομη πορεία.
«Η αυτόνομη πορεία δεν προσκρούει στη συνεργασία όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες», σχολίασαν άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, παραπέμποντας σε μία συζήτηση που έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει. Μακριά από τα φώτα των προβολέων, προς το παρόν.