Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την Συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας ο ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, τη σχετική δήλωση έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ...πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στις υπουργικές υπογραφές.
Πηγές του κόμματος, πάντως, έσπευσαν να σημειώσουν στη συνέχεια ότι η οριστική θέση θα ληφθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού παραλάβει (σήμερα) τα σχετικά κείμενα προς μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει ότι «δεν κρύβεται διάβολος πίσω από τις λεπτομέρειες».
Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα (11.25πμ) ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με την δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη.
Όπως λένε οι κομματικές πηγές, το σημείο που χρήζει διευκρίνισης αφορά την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Κι αυτό διότι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ιταλίας υπέγραψαν Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία οι δύο χώρες ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του Κανονισμού που αφορά στην αλιευτική πολιτική, ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ.
Αυτό είναι και το σημείο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. "Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους. Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα", δήλωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υποχώρησε στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ».
ΑΟΖ με Αίγυπτο
Η θέση του κ. Κατρούγκαλου, ωστόσο, είναι ότι η Συμφωνία “παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο”.
Αφού επισημαίνει και ο ίδιος ότι το κείμενο χρήζει μελέτης (“για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών και τα δικαιώματα αλιείας”), τονίζει πως τα επόμενα βήματα της χώρας πρέπει να είναι:
- Η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
- Η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, που είναι “κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν πηγές, μία ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ θα “κόψει” (άρα, ακυρώσει) την “Ζώνη” που συμφώνησαν μονομερώς και παρατύπως η Τουρκία και η Λιβύη. Δεδομένων των κρίσιμων χειρισμών που πρέπει να γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να επικυρωθεί η εθνική στρατηγική.
Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και το ΚΙΝΑΛ.