Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση αποκατάστασης σχέσεων με τους «μικρομεσαίους»

«Έδαφος υπάρχει και μας το προσφέρει… η κυβέρνηση». Τα πυρά στη «χαμηλή έως μηδαμινή ενίσχυση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «με συνειδητή επιλογή τα λουκέτα». Η εκστρατεία ενημέρωσης «απ' άκρη σ' άκρη της χώρας» και η εκλογική ετοιμότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση αποκατάστασης σχέσεων με τους «μικρομεσαίους»

Σε κανονικούς καιρούς, οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για πολιτικές συγκρούσεις και κομματικές ανασυγκροτήσεις. «Οι καιροί που ζούμε όμως δεν είναι κανονικοί, οπότε περιθώρια χαλαρότητας δεν υπάρχουν», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με την επισήμανση ότι ακόμα και οι ίδιοι να έβαζαν άνω τελεία στη δράση τους, «είναι η κοινωνία που απαιτεί λύσεις, ζώντας ήδη δύσκολο παρών και προβλέποντας ζοφερό μέλλον».

Γι' αυτό τον λόγο, στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται βέβαιοι ότι παρά τη «μιντιακή συσκότιση», οι θέσεις του (μέχρι προ δεκαμήνου κυβερνώντος) κόμματος για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην οικονομία και στην εργασία φτάνουν στους πολίτες «έστω και με καθυστέρηση».

Αυτή, τουλάχιστον, την εικόνα μεταφέρουν στελέχη, βουλευτές και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την «εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας», που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και, όπως φιλοδοξούν, θα συνεχίσουν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Εδαφος υπάρχει κι αυτό είναι η ισχνή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που έχει ως συνέπεια τις δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις («μισή δουλειά-μισό μισθό»), την ακύρωση προσλήψεων, κυρίως στα πάσχοντα πεδία τουρισμού-εστίασης και στη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας που συνεπάγεται η άρση της ρήτρας μη απολύσεων.

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, να δυναμώσει τους δεσμούς του με τμήματα του πληθυσμού στα οποία έχει έτσι κι αλλιώς υπεροχή (π.χ. οι νέοι, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα του περσινού Ιουλίου) και, αφετέρου, να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», οι οποίες είχαν διαρραγεί από τις επιλογές για τον τερματισμό των μνημονίων. «Οι διορθώσεις υπέρ της, που ανακοινώσαμε την άνοιξη του 2019, δεν στάθηκαν ικανές να κλείσουν τις πληγές και το αποτέλεσμα φάνηκε στην κάλπη», ομολογούν κι οι ίδιοι.

Επιλογή τα «λουκέτα» στους μικρομεσαίους

Όπως προκύπτει από τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, τα πυρά θα στρέφονται σταθερά στην ισχνή έως μηδαμινή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης, η ‘ανοσία της αγέλης στην οικονομία’, δηλαδή, δεν είναι τυχαία: αφήνει επίτηδες ένα τμήμα τους να εξαφανισθεί, ώστε το κενό τους να το καλύψει η μεγάλη επιχειρηματικότητα, την οποία ενισχύει ήδη προκαταβολικά και προνομιακά για να είναι έτοιμη να ‘αρπάξει τη λεία’», τονίζουν αρμόδια στελέχη του κόμματος, που έχουν μιλήσει με δεκάδες εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων και Επιμελητηρίων το τελευταίο δίμηνο.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομίας-Ανάπτυξης, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι πυροβολούν σε καθημερινή βάση τους υπουργούς (και κυρίως τον καθ' ύλην αρμόδιο Άδωνι Γεωργιάδη), με τα στοιχεία που αντλούν από πηγές.

Τις προηγούμενες ημέρες, για παράδειγμα, κατήγγειλαν τον αποκλεισμό των περισσότερων επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, τονίζοντας ότι:

  • Στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ενταχθεί μόνο 50 χιλιάδες επιχειρήσεις.
  • Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μόλις δύο χιλιάδες από τις 250 χιλιάδες επιχειρήσεις ενδιαφέρθηκαν.
  • Οι τράπεζες ορθώνουν εμπόδια στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ενθυλακώνουν ποσά, τα οποία διοχετεύουν κατά κύριο λόγο στα πελατειακά τους φιλέτα.
  • Από την αρχή του έτους (οι τράπεζες) έχουν δανειστεί 16 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην αγορά έχουν ρίξει μόλις 4,3 δισ., με τα 3,5 δισ. να δίνονται στους «καλούς» τους πελάτες.

Πώς και πού θα δοθούν τα 22+9 δισ.;

Απολύτως ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας (μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή»), αναφορικά με την ευρωβοήθεια των 22 δισ. ευρώ (συν των εννέα δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου) -εάν βεβαίως οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο.

«Τώρα εµείς, αυτή τη στιγµή, πρέπει να οργανώσουµε σωστά την επόµενη ηµέρα. Να οργανώσουµε τη διαχείριση των κονδυλίων, κατ’ αρχάς την τεχνοκρατική επάρκεια και τη διαφάνεια στη διαχείρισή τους, ώστε να απορροφηθούν. Με την εµπειρία κακοδιαχείρισης στα ΕΣΠΑ των κυβερνήσεων της Ν.∆., φοβάµαι ότι θα έχουµε δυσκολία στην απορρόφηση. ∆εύτερον, να τα αξιοποιήσουµε για να δώσουµε αναπτυξιακή δυναµική σε ανταγωνιστικούς κλάδους, µε γνώµονα πάντοτε την άµβλυνση και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε βάζει σήμανση… alert στους όρους με τους οποίους θα δοθεί η ευρω-βοήθεια. Επικαλούνται προς τούτο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος φωτογράφισε «μνημονιακού τύπου» δεσμεύσεις -και, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές το τελευταίο δεκαήμερο. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει όλο και πιο έντονα τα «φαινόμενα κακοδιαχείρισης» του δημόσιου χρήματος «με άλλοθι τον κορωνοϊό». Μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για... «μανιέρα απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς» και ενισχύσεων χωρίς διαφάνεια.

Επ' αυτού, εκτιμούν ότι παρά τη «μιντιακή σιωπή», τα θέματα φτάνουν στην κοινωνία μέσα από τα social media και όσα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης τα προβάλλουν.

Σε ισχύ η εκλογική ετοιμότητα

Ως εκ τούτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως βέβαιες τις κοινωνικές εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείουν τις πολιτικές. Όπως λένε, από τη μια, ο πρωθυπουργός δείχνει να υπολογίζει το ηχηρό δημοσκοπικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές (πάνω από 80% στις μετρήσεις), αλλά, από την άλλη, θα σταθμίσει το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας, πριν πάρει την τελική απόφαση για πρόωρες, διπλές κάλπες.

«Είναι αλήθεια ότι τα 22+9 δισ. της ευρω-ενίσχυσης θα προσφέρουν ισχυρό αφήγημα για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια, υποσχόμενος ανάκαμψη το επόμενο έτος. Από την άλλη, ποιος πρωθυπουργός θέλει να διακινδυνεύσει να μετατραπεί η δυσαρέσκεια σε έκρηξη;» σημειώνουν.

Γι' αυτό «η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος δεν θα χαλαρώσει ούτε στιγμή», όπως διαβεβαιώνουν, τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v