Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει μέτωπο με τον «Τσιόδρα της οικονομίας» για τα 32 δισ. ευρώ

Ευ. Τσακαλώτος: «Η επιτροπή σοφών είναι το ίδιο επιστημονικό προσωπικό που διατυμπάνιζε ότι τα μνημόνια είναι χρυσή ευκαιρία». Το αίτημα για αποπομπή του Χ. Θεοχάρη και η παρουσίαση της τουριστικής καμπάνιας από τον Στηβ Βρανάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει μέτωπο με τον «Τσιόδρα της οικονομίας» για τα 32 δισ. ευρώ

Το «μοντέλο Τσιόδρα» στη διαχείριση της ευρωπαϊκής ενίσχυσης-μαμούθ έβαλε στο στόχαστρό του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να κρατήσει την μπάλα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο γήπεδο της οικονομίας και των επιπτώσεων που θα έχουν οι χειρισμοί της στην κοινωνία.

Η πρόθεση αυτή φάνηκε και από την ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, τον οποίο καλεί να αλλάξει πολιτική στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το lockdown και να υιοθετήσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν στελέχη του, με το αίτημα για αποπομπή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε, αφενός, το αλαλούμ στην προσπάθεια διάσωσης του τουριστικού «προϊόντος» και, αφετέρου, οδήγησε στο σουρεάλ σκηνικό: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στήριξε τον κ. Θεοχάρη ενώ, την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι την καμπάνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού θα κάνει αύριο ο (τεχνοκράτης) επικεφαλής δημιουργικού στην Προεδρία της κυβέρνησης Στηβ Βρανάκης, παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Θεοχάρης θα παραστεί σε μία εκδήλωση ως κομπάρσος ή θα απουσιάσει; Ό,τι κι αν επιλέξει, δεν θα περιποιεί τιμή στον ρόλο του», επισημαίνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέμποντας και στις επίμονες φήμες για απομάκρυνσή του από το υπουργείο Τουρισμού στον ανασχηματισμό «ή και νωρίτερα».

Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να καυτηριάσει αμέσως και σε… κατάλληλο χώρο την εικόνα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση αύριο στην εκδήλωση, καθώς την ίδια ώρα θα βρίσκεται στη Ρόδο, όπου θα έχει συναντήσεις με παράγοντες του τουρισμού.

Τα βέλη στον «Τσιόδρα της οικονομίας»

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. ή όποιου ποσού «κλειδώσει» στην τελική απόφαση), τα πυρά στρέφονται στον Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος, κατά το ρεπορτάζ, θα είναι «ο Τσιόδρας του πακέτου». Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πισσαρίδης φέρει τον τίτλο του καθηγητή του LSE και νομπελίστα Οικονομίας, ωστόσο «είναι νωπές ακόμα οι νεοφιλελεύθερες προτάσεις που έκανε το 2010, στην έναρξη της μνημονιακής καταιγίδας».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το 2012, ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε προτείνει με επιμονή να ανατεθεί στον κ. Πισσαρίδη ο ρόλος του «εθνικού διαπραγματευτή» με την τρόικα. «Δεν έγινε η αξιοποίηση επί Σαμαρά-Βενιζέλου, γίνεται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζουν σε ανάλογο ύφος.

Τα ίδια στελέχη καταλογίζουν επιπλέον στον κ. Πισσαρίδη την πρόβλεψή του, το 2017, ότι η χώρα (επί κυβέρνησης Τσίπρα) δεν θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα και θα οδηγείτο σε τέταρτο μνημόνιο.

Ευ. Τσακαλώτος: Έλεγαν τα μνημόνια «χρυσή ευκαιρία»

Εκτενή αναφορά στο περίφημο «μοντέλο Τσιόδρα» στην οικονομία επιχειρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Πισσαρίδη. «Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τον ‘Τσιόδρα της οικονομίας’ και γι' αυτό θα αναθέσει τους σχεδιασμούς της αναπτυξιακής στρατηγικής σε ‘ομάδα κορυφαίων Ελλήνων οικονομολόγων’. Αρχικά αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει ‘Τσιόδρα της οικονομίας’, καλά θα έκανε να σταματήσει να εφαρμόζει ανοσία της αγέλης σε αυτήν. Αν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι, θα είναι αργά», σημειώνει.

Στη συνέχεια, όμως, επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη:

  • «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο παλιό επιστημονικό προσωπικό που χρησιμοποίησε όλο το εκσυγχρονιστικό αφήγημα, το οποίο οδήγησε στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ήταν βασική αιτία της κρίσης του 2009.
  • Είναι το ίδιο επιστημονικό προσωπικό που και μετά την κρίση διατυμπάνιζε ότι τα μνημόνια είναι χρυσή ευκαιρία να εφαρμοστούν όσες από τις ίδιες πολιτικές δεν πρόλαβαν πριν από την κρίση. Άλλωστε, όπως έχουμε μάθει και από τη Βίβλο, δεν μπορείς να βάλεις ξινισμένο κρασί σε νέα μπουκάλια και να ελπίζεις ότι θα ξαναγίνει καλό κρασί. Μια παλιά ιδέα, όπως και να την πλασάρεις, παλιά ιδέα παραμένει. Σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη».

Προς επίρρωση, ο κ. Τσακαλώτος υπενθυμίζει ότι το 2010, μέλη της «επιτροπής σοφών» είχαν προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Να τεθούν υποχρεωτικά σε άδεια οι «πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι», με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 40% τα επόμενα δύο.
  • Να απελευθερωθούν όλες οι αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να γίνει υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

«Εύχομαι οι προτάσεις αυτές αλλά και η λογική τους να έχουν αναθεωρηθεί. Αλλιώς η πρόβλεψή τους για 4ο μνημόνιο κινδυνεύει να καταστεί τώρα αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με την πολύ κυριολεκτική έννοια του όρου», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v