Θετική η πρόταση της Κομισιόν αλλά να μην βιαστούμε αν πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή τη θέση διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ενώ, για την αντιμετώπισης της νέας οικονομικής κρίσης στην χώρα επέμεινε στην ανάγκη τα μέτρα στήριξης να είναι εμπροσθοβαρή («πριν εμφανισθούν τα λουκέτα και εκτιναχθεί κι άλλο η ανεργία»).
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν «είναι θετική για τον ευρωπαϊκό Νότο διότι εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία που πρόβαλαν οι χώρες του έναντι του σκληρού Βορρά, όπως αμοιβαιοποίηση ή αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού».
Εκτίμησε δε, ότι αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε και «εξ΄ανάγκης» καθώς το ευρωπαϊκό ιερατείο συνειδητοποίησε ότι ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης.
Η επιφυλακτικότητα, όπως πρόσθεσε, συνίσταται στο πότε και με ποιούς όρους (με «μνημόνια» ή χωρίς) θα εκταμιευθούν τα ποσά που, τελικά, θα αποφασισθούν.
Απαντώντας στις ερωτήσεις, τόνισε:
- Η διαχείρηση της πανδημίας είναι επιτυχία της χώρας (δεν θέλω να είμαι μίζερος) που την πιστώνεται η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, η οποία προέταξε το κοινωνικό καλό και δεν αμφισβήτησε τα μέτρα ούτε «κούνησε το δάκτυλο».
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι ενίσχυση, είναι δάνειο. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έμειναν δυο-τρεις μήνες κλειστές, να δοθεί κεφάλαιο κίνησης όχι ως δάνειο, αλλά ως επιδότηση για να επανεκκινήσει. Προτείνουμε να δοθούν 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί με πλαφόν τα 100.000 ευρώ. Επίσης, να υπάρξει πλαίσιο κρατικών εγγυήσεων για δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες με εγγυοδοτικό πακέτο 20 δις ευρώ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. (Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε: «Για να είμαι δίκαιος, και επί των ημερών μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση στις τράπεζες).
- Στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης που είχαμε παρουσιάσει (σ.σ. στις 6 Απριλίου) δεν είχαμε πει κάτι για τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφού τα καταστήματα της εστίασης ...ήταν κλειστά. Στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» προτείνουμε να μειωθεί εκτάκτως ο ΦΠΑ στο 6% για τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Την μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% την είχαμε εξαγγείλει πέρυσι, πριν από τις εκλογές. Αυτή παραμένει η πρότασή μας.
- Η κυβέρνηση λέει ότι δίνει 24 δις ευρώ για την στήριξη της οικονομίας και κατηγορεί για πλειοδοσία εμάς που προτείνουμε να δοθούν 13 δις ευρώ. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται, εκτός κι αν είναι fake τα 24 δις.
- Μας είχαν κατηγορήσει για το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις ευρώ διότι, πράγματι, είχε γίνει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αξιοποιηθεί. Τα 16 δις ευρώ είναι κλειδωμένα για να πληρώνει η χώρα τα δάνειά της. Τα διαθέσιμα στο Ταμείο, κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι 25 δις. Από αυτά εμείς λέμε να δοθούν τα 13 δις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, μετά και την πρόταση της Κομισιόν, θα υπάρχουν επιπλέον ποσά την επόμενη χρονιά για να διατεθούν.
- Η βαθιά ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Τα λουκέτα οδηγούν στην ανεργία, η ανεργία στη μείωση της κατανάλωσης, αυτή με τη σειρά της στην πτώση του τζίρου, τα ζήσαμε όλα αυτά με τα μνημόνια. Γι αυτό όλες οι χώρες παίρνουν εμπροσθοβαρή μέτρα. Το ζητούμενο είναι στήριξη του εισοδήματος, της εργασίας και της ζήτησης τώρα.
- Είμαι ανήσυχος (κι αυτό δεν είναι φράση κλισέ) για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Πρέπει επειγόντως να χαράξουμε εθνική γραμμή. Να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην ΕΕ, και τη δυνατότητα κυρώσεων. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε κερδίσει τις κυρώσεις στην Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση τώρα.
- Για την κινητικότητα στον Έβρο η κυβέρνηση έκανε διάβημα στην Τουρκία διότι πέρασαν στη δική μας πλευρά και την ίδια στιγμή το έκρυψε ...για να μην υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία. Χρειάζεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός είπε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ο κ.Τσίπρας, αφού σχολίασε δηκτικά «άρα να τον πιστέψουμε...», επισήμανε ότι ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ζήτησε κάλπες με αφορμή την πανδημία και τώρα τη νέα οικονομική κρίση.
«Είναι παράλογο και κυνικό ένα τέτοιο αίτημα», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση δεν ξεκίνησε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά από το εσωτερικό της ΝΔ. «Κι αυτό φανερώνει τον κυνισμό τους», τόνισε.