Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα extra που προσδοκά η Ελλάδα

Πώς αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την ευρωπαϊκή πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Δέσμη νομοσχεδίων στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα extra που προσδοκά η Ελλάδα

«Προφανώς και είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, ωστόσο στο… τέλος της ημέρας ελπίζουμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη». Αυτό επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες για την κρίση της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία τα 33 περίπου δισ. που αναλογούν στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά επιχορηγήσεις και το μικρότερο δάνεια. «Ο πήχης μπήκε ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο Twitter μιλώντας μάλιστα για «τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», με τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου να θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αποτυπώνεται η ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας μας και η αλλαγή στάσης των ξένων απέναντί της κατά το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει και από τις διαρροές ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες από το ευρωπαϊκό πακέτο, εφόσον τελικά αυτό προχωρήσει και υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες χώρες (5η ή 6η στη σειρά) σε απόλυτο μέγεθος και πιθανότατα η πρώτη σε κατά κεφαλήν.

«Πράσινο φως»

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκά ότι η Ελλάδα θα αντλήσει και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, με το «πράσινο φως» της Επιτροπής. Ανάμεσά τους, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, από το οποίο θα αποδεσμευτούν συνολικά 30 δισ. ευρώ για το σύνολο των κρατών, από το πρόγραμμα Horizon για την Έρευνα και την Καινοτομία, καθώς και από άλλες πηγές χρηματοδότησης για την αγροτική πολιτική, την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία (προβλέπεται αύξηση του rescEU κατά 2 δισ. ευρώ) και για δαπάνες υγείας.  Αν σε αυτά, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προστεθούν ο κανονικός 7ετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, τα επιπλέον χρήματα από τον ESM, αυτά από το πρόγραμμα SURE και οι διευκολύνσεις της ΕΚΤ, τότε, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «με την κατάλληλη διαχείριση, τίθενται οι βάσεις για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των πολιτών».

«Το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί είναι στην ουσία σαν ένα δεύτερο ΕΣΠΑ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το ‘Ταμείο Ανάκαμψης’: Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, να είναι ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό».

Στο εσωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανεβάζει στροφές» όσον αφορά το νομοθετικό έργο -και όχι μόνο αυτό- και για το σκοπό αυτό σήμερα συνεδριάζει υπό την προεδρία του το υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανανεωθεί και επισήμως η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα γίνει η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Προέδρου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, θα ανανεωθεί η θητεία του Λευτέρη Ζαγορίτη ως Συνηγόρου του Καταναλωτή, ενώ θα παρουσιαστούν και μια σειρά νομοσχεδίων από διάφορα υπουργεία που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες στη Βουλή: του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ θα εγκριθεί η σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας και Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v