«Οι προτάσεις μας έχουν απήχηση στον εμπορικό κόσμο της χώρας και στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, γι' αυτό τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τις εξαφάνισαν». Αυτή την εξήγηση δίνει η Κουμουνδούρου στη «χαμηλή έως μηδαμινή» προβολή του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το Ζάππειο. Προβάλλουν δε ως χαρακτηριστική και την επιλογή του πρωθυπουργού να προγραμματίσει τηλεοπτική συνέντευξη (στον Star) ακριβώς πάνω στην ώρα της παρουσίασης του προγράμματος, σε μία προσπάθεια να την επισκιάσει ακόμα περισσότερο.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η συμπεριφορά «στέλνει θετικά μηνύματα», καθώς δείχνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ακίνδυνος αντίπαλος είναι για το κυβερνών κόμμα και το σύστημα εξουσίας που το στηρίζει». Σε μία δεύτερη, όμως, αναδεικνύει το εκρηκτικό πρόβλημα της έλλειψης πολυφωνίας που, όπως τονίζουν, «δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια έκταση και ένταση».
Κατά τις πληροφορίες, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η εκ νέου προσφυγή στο ΕΣΡ (για το «ραδιοτηλεοπτικό, και κυρίως τηλεοπτικό, σιωπητήριο απέναντι στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης) παραμένει στο τραπέζι, αν και η σχετική διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της «καραντίνας» έπεσε στο κενό.
Θέμα... η μίνι φούστα
Πέραν της «σιωπής», πάντως, καταγγέλλουν και την προσπάθεια απαξίωσης συγκεκριμένων στελεχών, με αναφορές προσβλητικές «που φτάνουν και στον σεξισμό». Την αφορμή έδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος από την εκδήλωση στο Ζάππειο ξεχώρισε... το μίνι φόρεμα της Έφης Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «και το περιεχόμενο (σ.σ. του φορέματος) ήταν καλό».
Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσω των social media, ήταν ενδεικτική της οργής που προκάλεσε η στάση του δημοσιογράφου. «Η βασική αντίδραση στο κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε χθες είναι να σχολιάζουν τις παρευρισκόμενες τομεάρχισσες του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το μήκος της φούστας τους. Καταλαβαίνω ότι είτε δυσκολεύονται ή αδυνατούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση. Η καταφυγή τους είναι ο σεξισμός τους. Οι γυναίκες κρίνονται για την εμφάνισή τους όπως ποτέ κανένας άντρας δεν θα κρινόταν, είτε ασχολούνται με την πολιτική είτε όχι».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καυτηρίασαν, επίσης, την εν λόγω στάση, υπενθύμισαν ότι προ ημερών, σχολιάζοντας ο κ. Πρετεντέρης την απουσία της Φώφης Γεννηματά από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αναρωτήθηκε εάν «είχε πάει κομμωτήριο», για να εισπράξει από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ την κατηγορία περί σεξισμού.
Ναι στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ προς τη Βουλή
Πέραν της επικοινωνιακής τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Κουμουνδούρου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην προβολή των θέσεών του «στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, στους εργαζόμενους, στις ευπαθείς ομάδες, στου άνεργους». Όπως τονίζουν, «όσο κι αν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης συσκοτίζουν την παρουσία μας, οι πληττόμενοι πολίτες θα βρουν τρόπο να ενημερωθούν, όπως έγινε και πριν το 2015». Κι εδώ, η δήλωση του κ. Τσακαλώτου είναι ενδεικτική: «Αν δεν μπορούν να πουν κάτι για το πρόγραμμά μας, ας σωπάσουν, θα φροντίσουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να ενημερώσουν τον κόσμο για το πρόγραμμα, τα παραδείγματα και τις προτάσεις μας».
Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών και Εμπόρων) να συζητηθούν τα εκρηκτικά προβλήματα του χώρου στη Βουλή, με έκτακτη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής-Εμπορίου και Οικονομικών.
Το σχετικό αίτημα διατύπωσε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς και εκκρεμεί απάντηση.
Σε δική τους επιστολή προς τον κ. Τασούλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις εν λόγω επιτροπές τονίζουν ότι συμφωνούν με το αίτημα, καθώς ο τρόπος υλοποίησης των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για την πορεία της οικονομίας. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών αποκλείεται από τα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μόνο 2.000 επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας», σημειώνεται στην επιστολή.