Στη «νέα κανονικότητα», μαζί με τη χώρα, επιχειρεί να επιστρέψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη θετική εξέλιξη της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο και με την ανάκαμψη της οικονομίας να αποτελεί το νέο μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτη του, έχει αρχίσει να επανέρχεται στη συνήθη δραστηριότητά του, όπως την είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και να θέτει εκ νέου τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, προσαρμοσμένες προφανώς στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Μία από αυτές, που τώρα φαντάζει πιο αναγκαία από κάθε άλλη στιγμή του παρελθόντος, είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τις οποίες θα μπορέσει να δοθεί η ώθηση για επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, είχε χθες τηλεδιάσκεψη με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents' Organization), την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ενώ ανάλογα αναμένεται να κινηθεί και το επόμενο διάστημα.
«Η θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και η αναβαθμισμένη αξιοπιστία μας είναι δεδομένο ότι θα φέρουν επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «ακόμα καταλληλότερη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες». Και αυτό το αιτιολόγησε επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη προτερήματα που έχει οικοδομήσει η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης παραμένουν ανέγγιχτα και συμπληρώνονται πλέον από τη διεθνή αναγνώριση της αποτελεσματικής αντίδρασης έναντι του κορωνοϊού.
«Θετικό αποτέλεσμα»
Όπως διαμηνύουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας μας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, έχουν θετικό αποτέλεσμα» και υπενθυμίζουν τη μείωση της φορολογίας, τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και πλέον την ασφάλεια, σε συνδυασμό με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
«Οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το παρέχουμε πλέον στη χώρα μας και η επένδυση στην ελληνική αγορά συζητείται ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, φέροντας ως παράδειγμα τις εκκρεμείς αιτήσεις έως και 7 χρόνια οι οποίες υπεγράφησαν τώρα και παράλληλα τις νέες αιτήσεις που έγιναν στον αναπτυξιακό νόμο και υπεγράφησαν μέσα σε λίγες ημέρες.
Ανεξαρτήτως τούτου, η κατάσταση -όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση- είναι πολύ δύσκολη και, με άγνωστο x ακόμα το ύψος της ύφεσης, τα απόλυτα δεδομένα είναι προσώρας άγνωστα. Στόχος, όπως λένε, οι μικρότερες δυνατές απώλειες.
Αναφορικά με το γεγονός ότι η Έκθεση της Κομισιόν προβλέπει μεγάλη ύφεση για το 2020 και αύξηση της ανεργίας, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ότι η Έκθεση είχε διαμορφωθεί πριν ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της απασχόλησης και δεν είχε όλα τα δεδομένα σε σχέση με την εκτίμηση της ανεργίας. Οι όποιες απώλειες υπάρχουν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, δεν οφείλονται σε απολύσεις, αφού άλλωστε αυτές έχουν απαγορευτεί από τις 18 Μαρτίου. Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι προσλήψεις των εποχικά εργαζομένων, διότι ήταν κλειστά κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.