Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό πρώτων μνημονίων με μειώσεις μισθών και λουκέτα

Μένουν εκτός άμεσης ενίσχυσης οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις. «Μισή δουλειά-μισή αμοιβή-μισή ζωή ή απόλυση». Τα ψιλά γράμματα σε προκαταβολή φόρου, ρευστότητα. Και εκλογές στον ορίζοντα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό πρώτων μνημονίων με μειώσεις μισθών και λουκέτα

Επιστροφή στο 2010, με χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μειώσεις κατά 20% στους μισθούς, είναι η «ανάγνωση» που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Η πρωθυπουργική αναφορά στον φθινοπωρινό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει, ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο για πρόωρες εκλογές «μέχρι τον Σεπτέμβριο». Αφενός, όπως τονίζουν στελέχη του, για να προλάβει κοινωνικές εκρήξεις και, αφετέρου, διότι η ΝΔ θέλει να μονιμοποιήσει τα μέτρα στο εργασιακό/μισθολογικό πεδίο -πρωτίστως το «μισή δουλειά-μισή αμοιβή-μισή ζωή».

Είναι ενδεικτική η επιλογή της αρμόδιας τομεάρχη Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου να σχολιάσει τις χθεσινές ανακοινώσεις με κοφτό, τηλεγραφικό τρόπο.

«Η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους τρεις δρόμους: Ή θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20%. Ή θα τεθούν σε επιδοτούμενη ανεργία (αναστολή σύμβασης εργασίας). Ή θα απολυθούν».

Πέραν της επαναφοράς της «εργασιακής ζούγκλας», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει να επιστρέφουμε στις τακτικές των πρώτων μνημονιακών χρόνων: εσωτερική υποτίμηση (με «πετσόκομμα» μισθών), πτώση της κατανάλωσης, λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρούν βέβαιο, δε, ότι το σχέδιο για μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων βρίσκεται στο συρτάρι του Μαξίμου αλλά πιθανότατα θα βγει μετά τις εκλογές.

Εκτός άμεσης ενίσχυσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η συνολική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα δοθεί τη Δευτέρα, στην παρουσίαση του δικού του «πακέτου προτάσεων», του οποίου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η στήριξη των μικρών/μεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας. Ως πρώτη γεύση της απάντησης στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε σχέση και με τα μέτρα που «τρέχουν» ήδη, αρμόδια στελέχη σημειώνουν τα εξής, ανά πεδίο -και με την παρατήρηση ότι απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία αναμένεται να εξειδικευτεί τον Ιούλιο με βάση τα δεδομένα ΦΠΑ των επιχειρήσεων: Συνεχίζεται η τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Το μέτρο αφορά το ένα τρίτο των επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες έχουν είτε μηδενικά κέρδη είτε ζημιές. Υπενθυμίζουν ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του τη μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μείγμα πολιτικής.

- Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα έχει κανένα νόημα, εάν δεν υπάρξει τζίρος.

- Στήριξη ρευστότητας: Σχεδόν 350 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Τα 17 δικαιολογητικά που ζητούνται από τις τράπεζες δεν περιορίστηκαν, δοκιμάζοντας τις αντοχές επιχειρηματιών και λογιστών, ενώ η πλατφόρμα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Το επιτόκιο είναι max 8% και αναμένεται να αυξηθεί παραπάνω μετά τη διετία (όταν λήξει η επιδότηση). Η κυβέρνηση πρέπει να γνωστοποιήσει πόσες επιχειρήσεις και με ποια χαρακτηριστικά έλαβαν αυτά τα δάνεια.

- Επιστρεπτέα προκαταβολή (δεύτερος κύκλος) με 2 δισ. ευρώ: Ο πρώτος κύκλος δεν πήγε καλά. Από τις 205.000 επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή, οι 139.000 έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα και από τις 90.000 αιτήσεις που αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση ότι θα γίνουν αποδεκτές, η πλατφόρμα έκλεισε με 53.351 αιτήσεις. Θα μοιραστούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Το ποσό που περισσεύει πάει στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας, αλλά αν δεν αλλάξουν κάποιοι όροι, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνουν, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 34.058, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 233,3 εκατ. ευρώ. (σ.σ.: Οι υπόλοιποι, ως τα 500 εκατ. ευρώ, ακόμα περιμένουν).

- Ταμείο εγγυοδοσίας: Η κυβέρνηση αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Οι πρώτες αιτήσεις αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μάλιστα μόνο για 3,5 δισ. ευρώ συνολικά δάνεια σε πρώτη φάση (και άλλα 3,5 δισ. σε δεύτερη φάση αν χρειαστούν), την ώρα που μεγάλες εταιρείες, όπως η Αegean, αναμένεται να ζητήσουν βοήθεια από το Ταμείο. Τίθεται το ερώτημα πόσες και ποιες εταιρείες θα πάρουν βοήθεια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και αν επαρκεί το ποσό.

Επίσης, οι δύο έξτρα προϋποθέσεις για τη λήψη δανείου (να μην έχουν κόκκινα δάνεια, να έχουν υγιή προϋπολογισμό) δεν καλύπτει σχεδόν κανέναν. Το ερώτημα είναι τι θα προβλεφθεί για το 60-65% των επιχειρήσεων που είναι προβληματικές και μικρές/μεσαίες.

- Πλαίσιο προστασίας για δάνεια πρώτης κατοικίας στους πληγέντες από τον κορωνοϊό, ύψους 400 εκατ. ευρώ: Υπάρχει ήδη προϋπολογισμένο κονδύλι που αφορά το νόμο Φλαμπουράρη και την επιδότηση των δόσεων. Από εκεί θα καλύψουν και το παραπάνω ποσό, με αυστηρά όμως κριτήρια για τα νέα κόκκινα δάνεια. (Η επισήμανση, εν προκειμένω, είναι ότι στη Μεγάλη Βρετανία παρατάθηκε χθες το πάγωμα των τοκοχρεολυσίων των στεγαστικών δανείων για δύο χρόνια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v