Τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό έδιναν κι έπαιρναν τις τελευταίες μέρες, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα άλλα, του προηγούμενου διαστήματος, περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ήδη, μάλιστα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις του νέου υπουργικού σχήματος όσο και ονόματα υποψηφίων προς… αποχώρηση, αλλά και είσοδο στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής είχε διαμηνύσει στο επιτελείο του να διαψεύδονται εμφατικά οι σχετικές φήμες, ωστόσο η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν αρκετά ΜΜΕ ασχολήθηκαν και πάλι εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα.
Εκ των πραγμάτων, ο κίνδυνος γενικευμένης παράλυσης του κυβερνητικού έργου ήταν πλέον ορατός, στα «πηγαδάκια» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το θέμα κυριαρχούσε, ενώ είχαν ξεκινήσει και μουρμούρες από κάποιους υπουργούς, οι οποίοι τελούν υπό αμφισβήτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι η ομαλή λειτουργία της κυβέρνησής του απειλείτο, σε μια τόσο δύσκολη μάλιστα συγκυρία και η εντολή που έδωσε στην επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφής: να διαψευστεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο το σενάριο του ανασχηματισμού, όπερ και εγένετο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε συνεργάτες του ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, ανέφεραν οι σχετικές διαρροές, είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. «Γι’ αυτό τον λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία», επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.
Αρνητικό κλίμα
Όλη αυτή η συζήτηση, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα ίσως να χάλαγε την θετική εικόνα και να προκαλούσε αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, δίνοντας παράλληλα «τροφή» και στη αντιπολίτευση για κλιμάκωση της κριτικής και ύψωση των τόνων της ρητορικής της.
Από την άλλη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του κάποια στιγμή, ίσως όταν η χώρα μπει σε μια σχετική -έστω- κανονικότητα, να προχωρήσει σε αλλαγές κάποιων υπουργών και κυρίως υφυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπίσει κάποια τρωτά στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής του, η αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι διαρκής και κάποια εξ αυτών έχουν χαμηλές επιδόσεις, ενώ δεν εκλείπει η έλλειψη συντονισμού σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και η επιχείρηση ορισμένων περισσότερο για προσωπική προβολή παρά για το συνολικό αποτέλεσμα. Οι αλλαγές αυτών είναι προδιαγεγραμμένες, αλλά -όπως όλα δείχνουν- για αργότερα, σε χρόνο που θα κρίνει ο πρωθυπουργός ανάλογα και με τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο και πιθανότατα αφού ολοκληρωθεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Άλλωστε, ο «Γολγοθάς» που έχει να ανέβει η κυβέρνηση, ιδίως στην οικονομία, είναι μεγάλος, τα δύσκολα είναι μπροστά και το «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης μάλλον αναπόφευκτο.
Όπως, δε, υπενθυμίζει παλαιός βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης, «οι εκλογές και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται…».