«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πηγαίνουμε καλά. Αν συνεχίσουμε έτσι, ίσως να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα στην άρση των περιοριστικών μέτρων». Αυτό έλεγε αργά χθες το βράδυ στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει τα δεδομένα, καταλήγοντας, όπως όλα δείχνουν, στο ταχύτερο άνοιγμα της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα καταστήματα της εστίασης, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των οποίων πιέζουν για άμεση επαναλειτουργία τους, δεν αποκλείεται να ανοίξουν νωρίτερα από τον Ιούνιο, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Η επιλογή της γρήγορης επαναλειτουργίας της εστίασης κερδίζει πόντους και με τη λογική της διασποράς του κόσμου και της αποκλιμάκωσης της έντασης από τις μαζικές συναθροίσεις στις πλατείες.
Στην κυβέρνηση το χαρακτηρίζουν «πολυσύνθετο ζήτημα», το οποίο εξετάζεται και αξιολογείται καθημερινά, ενώ μέρα-ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις θεωρείται η αυριανή, οπότε και θα υπάρχει πλήρης αποτύπωση των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς ολοκληρώνεται ένα 10ήμερο από την πρώτη άρση των μέτρων.
Ένα ισχυρό σενάριο είναι τα καταστήματα της εστίασης να ανοίξουν στο τέλος Μαΐου και να λειτουργούν στο 80% της χωρητικότητας, μέσω και της αξιοποίησης μέρους του εσωτερικού χώρου τους, καθώς και με ανοικτούς διαδρόμους, πλάτους περίπου 1.80 μέτρων. Οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις και μείωση κατά 50% των τελών σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πνεύμα κατανόησης στη μαζική έξοδο του κόσμου από τα σπίτια, το θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένο μετά από μια περίοδο αυστηρής καραντίνας και διαμηνύουν, εμφανώς σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ότι «δεν λειτουργούμε ως παιδονόμοι».
Συμμετοχή πιστών
Από την προσεχή Κυριακή, εξάλλου, θα ξεκινήσουν οι λειτουργίες στις εκκλησίες με πιστούς, ενώ θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής -συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων- με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας. Όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ., τα οποία πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Επίσης, οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά και την Κρήτη, θα επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου. Η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί πιθανότατα από τις 25 Μαΐου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα επαναλειτουργήσουν, υπό ομαλές συνθήκες, και τα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά τα σχολεία, την προσεχή Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, ενώ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει να υπερτερεί το σενάριο να διατηρηθούν κλειστά τα δημοτικά σχολεία και να μην ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, με προσοχή παρακολουθείται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με τα γενικά στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά, χωρίς όμως να εκλείπουν και τα διάφορα απρόοπτα προβλήματα. Τέτοιο είναι -και προκαλεί την εύλογη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο- τα κρούσματα κορωνοϊού στους μετανάστες, που εισήλθαν στη Λέσβο πριν από μία εβδομάδα. Πλέον, όπως αποφασίστηκε, από την 1η Μαρτίου όσοι μετανάστες εισέρχονται στα νησιά δεν οδηγούνται στα ΚΥΤ, για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, αλλά σε ειδικές δομές καραντίνας που έχουν προβλεφθεί.
Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, όπως ανακοινώθηκε, παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής, «η κυβέρνηση, μέσα σε όλα τα άλλα που έχει να αντιμετωπίσει, το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή είναι η διασπορά του ιού ανάμεσα στους μετανάστες».