Επτά ερωτήματα για την οικονομία από το Γ. Βαρουφάκη

Στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ' ελάχιστο 60 δις ευρώ. Αναγκαίο το ευρωομόλογο.

Επτά ερωτήματα για την οικονομία από το Γ. Βαρουφάκη

Στην επόμενη ημέρα αναφέρθηκε στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, θέτοντας και μια σειρά ερωτημάτων για την οικονομία, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις τράπεζες.

Όπως είπε στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ΄ ελάχιστο 60 δις ευρώ. Κάνοντας εκ νέου αναφορά στην ανάγκη για ευρωομόλογο.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έθεσε σειρά ερωτημάτων:

  1. Πόσα θα δανειστεί η Κυβέρνηση φέτος και το 2021 από τον ESM και πόσα από την έκδοση των ελληνικών ομολόγων;
  2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;
  3. Τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας;
  4. Οι συντάξεις θα μειωθούν από την Κυβέρνηση κι αν ναι πόσο και σε συνάρτηση με τι;
  5. Ποια λιτότητα φέρνει η Κυβέρνηση με την συνθηκολόγηση της;
  6. Η Κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες μετά την νέα χρεοκοπία τους καθώς χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση μετά τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν;
  7. Τι θα κάνει τέλος η Κυβέρνηση με τον "Ηρακλή"; Θα τον παγώσει επιτέλους;

Εντονη κριτική στον πρωθυπουργό και στην δευτερολογία του άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, απαντώντας στη θέση που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του ότι δεν είναι δυνατή αυτή η πρόβλεψη για το ποσοστό ύφεσης που θα έχει η χώρα μας.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ελληνικός λαός θέλει να ακούσει εκτιμήσεις και πως αυτές συνδέονται με δράσεις. Αυτό που θέλει από εσάς, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είναι να ακούσει μια εκτίμηση και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται σε αυτή τη βάση των εκτιμήσεων, να κάνει το ένα ή το άλλο αν αλλάξουν οι εκτιμήσεις. «Αν το οικονομικό σας επιτελείο δεν κάνει εκτιμήσεις τότε μιλάμε για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε:

«Αν έχετε εκτιμήσεις και ξέρετε τι θα κάνετε και δεν ενημερώνετε το Κοινοβούλιο τότε παραβιάζετε τη διαδικασία ενημέρωσης του που εσείς ζητήσατε. Εκτός και αν δεν έχετε κατανομή εκτιμήσεων οπότε πρέπει να παραιτηθείτε, χθες μάλιστα».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τα επτά ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό κατά την πρωτολογία του και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ποια από τις απαιτήσεις της τρόικας θα είναι κόκκινη γραμμή ή αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν οι εταίροι.

Επικαλούμενος μια αναφορά του πρωθυπουργού, ότι δίνει μάχη για να μην αυξηθεί το χρέος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραπλανά τη Βουλή και προσέθεσε ότι αυτή τη μάχη την έχασε ήδη η κυβέρνηση καθώς δεν έθεσε βέτο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ανάγκη, έστω και σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για να σωθεί η χώρα, διαφορετικά, εκτίμησε, «σιδερόφρακτες γερμανικές στρατιές θα περάσουν από αυτή τη χώρα». Η Ελλάδα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να έχει το μικρότερο αριθμό θυμάτων αλλά θα έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, είπε ότι με αυτά που λέει ο κ.Μητσοτάκης πλήττει και τη δική του αξιοπιστία, καθώς όπως σημείωσε, τότε υπήρχαν δύο επιλογές: «Μνημόνιο ή αναδιάρθρωση χρέους με την τότε κυβέρνηση να επιλέγει την αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς ωστόσο επιτυχία». Υπογράμμισε επίσης ότι την περίοδο εκείνη η ΝΔ χειροκροτούσε τον Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει πρόωρες εκλογές, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει το πέμπτο μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v