Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει τώρα η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Τι προσδοκά η Αθήνα από τη σημερινή σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κοινός μηχανισμός χρηματοδότησης και το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο μέχρι τώρα απολογισμός της στήριξης της Ευρώπης.  

Τι περιμένει τώρα η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Η χθεσινή φράση αξιωματούχου της Ε.Ε. ότι οι χώρες της Ένωσης ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, αποτυπώνει την παρατεταμένη διαφωνία στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο πλαίσιο αυτό, χαμηλά τοποθετείται ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής -μέσω τηλεδιάσκεψης- και ενώ η Κομισιόν, σε μια ύστατη προσπάθεια για συμφωνία, ρίχνει στο τραπέζι σχέδιο 2,2 τρισ. ευρώ, με αρκετά πάντως ερωτήματα πάνω σε αυτό.

Ζητούμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι να εξευρεθεί ο… πολυπόθητος κοινός μηχανισμός, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο μέρες μετά την επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το επιτελείο του, επιμένει στην ανάγκη έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου για τον κορωνοϊό και προσδοκά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν ουσιαστικές «κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ενισχύσουν την απόφαση του τελευταίου  Eurogroup, το οποίο ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη, που ξεκινά στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), θα μετέχουν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος έκανε γνωστό πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών για την ανάγκη ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθούσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ύφεση που αναμένεται φέτος, ωστόσο υπάρχει διάσταση απόψεων για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο.

«Ατολμία ή απροθυμία»

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πρέπει να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία. Αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το ίδρυμα Hanns Seidel Foundation.

Στην κυβέρνηση παρακολούθησαν με ικανοποίηση τη χθεσινή κίνηση-ματ της ΕΚΤ να υιοθετήσει προσωρινά μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο πιθανών υποβαθμίσεων στη διαθεσιμότητα ενεχύρων (collateral), ενώ βάζουν θετικό πρόσημο στον μέχρι στιγμής απολογισμό για όσα έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζουν «την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020, καθώς και την ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που επιτρέπει την άμεση αξιοποίηση και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους».

Επίσης, τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λόγω του κορωνοϊού, που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας, αλλά και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για «συγκεκριμένα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, από τα οποία επωφελείται ισότιμα και η Ελλάδα», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και -όπως επισημαίνουν με νόημα- «εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v