Το Σαββατοκύριακο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και από τη στάση των πολιτών θα κριθούν πολλά, λένε στην κυβέρνηση και ενεργοποιούν σε απόλυτο βαθμό τον κρατικό μηχανισμό για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών.
«Αν δεν είμαστε τυπικοί και δεν εφαρμόσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, κινδυνεύει όλη η προσπάθεια των προηγούμενων εβδομάδων να τιναχθεί στον αέρα», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φέρεται έτοιμος, ανάλογα με τις εξελίξεις και την ανταπόκριση ή μη των πολιτών στο «μένουμε σπίτι», να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Για παράδειγμα, το σενάριο που κυκλοφορεί τελευταία περί ολικής απαγόρευσης της μετακίνησης των αυτοκινήτων το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα δεν διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. «Είναι τα πάντα στο τραπέζι, από τη συμπεριφορά όλων μας θα κριθεί αν θα επιβληθεί. Εκτιμούμε ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί», λένε στην κυβέρνηση.
Το έργο που έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού είναι μεγάλο, καθώς ήδη έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις εθνικές οδούς, στους παραδρόμους αυτών, στα ΚΤΕΛ, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ αυξημένη θα είναι η επιτήρηση και έξω από τις εκκλησίες, ιδίως από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, μέρα που είναι αφιερωμένη από την εκκλησία μας στους νεκρούς, τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά.
Το πρόστιμο -υπενθυμίζεται- για όσους οδηγούς παραβιάσουν τις εντολές των αρχών, έχει αυξηθεί στα 300 ευρώ και προβλέπεται και αφαίρεση των πινακίδων του αυτοκινήτου για δύο μήνες, με την ποινή αυτή να επιβάλλεται ακόμα και εντός των πόλεων, εφόσον οι οδηγοί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις τους.
Αλλά και στους τόπους αγοράς αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι υπάρχει αυστηροποίηση των μέτρων, όπως για παράδειγμα στη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας, όπου η είσοδος γίνεται ανά 10 άτομα από την οδό Αρμοδίου και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος.
«Σκεφτόμαστε λογικά»
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας, η οποία θα κριθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, η οποιαδήποτε δικαιολογία και ο οποιοσδήποτε ανεπίτρεπτος εφησυχασμός, μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω. Η όποια γιορτινή διάθεσή μας θα πρέπει να περιχαρακωθεί στα όρια των σπιτιών μας. Κάθε προσπάθεια φιλικής συνάθροισης και συγχρωτισμού σε πυλωτές, σε ταράτσες, μέσα στις αυλές μας, αποτελεί δυνητικά και μία εστία νέας έξαρσης και νέας διασποράς της νόσου. Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά».
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την έκδοση επταετούς ομολόγου, που άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι με την προηγούμενη έκδοση επταετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί τον Φεβρουάριο 2018 ποσό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
«Ακόμη λοιπόν και μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
«Οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι αρνητικές για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι όμως πολύ πρώιμο να κάνει κανείς οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του ΔΝΤ, τραπεζών ή άλλων οίκων, που έχουν προγραμματισμένες δημοσιεύσεις τέτοιων προβλέψεων. Μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι έωλη», τονίζουν.