Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για υγειονομική κρίση «διαρκείας» προετοιμάζεται η κυβέρνηση

Ποια στρατηγική ξεδιπλώνει το Μέγαρο Μαξίμου για τους επόμενους μήνες. Οι κινήσεις που γίνονται για να αντέξει το σύστημα υγείας. Οι «αλόγιστες σπατάλες», ο κίνδυνος νέας διολίσθησης και η επόμενη μέρα για την οικονομία.

Για υγειονομική κρίση «διαρκείας» προετοιμάζεται η κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και προσπαθούν να προετοιμαστούν αναλόγως. Πέραν δε της άμεσης -όποτε και αν αυτή συμβεί τελικά- σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση ενός ακόμα πλάνου, της αντιμετώπισης του ιού την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου και της περαιτέρω στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ακόμα βέβαια πολλά ερωτήματα όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης δεν έχουν απάντηση, όπως ο χρόνος εξεύρεσης του εμβολίου και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, η πορεία της καμπύλης με τον αριθμό των κρουσμάτων, η διαμορφωθείσα κατάσταση στις άλλες χώρες κ.α. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης επιβάλλουν την δημιουργία διάφορων, εναλλακτικών πλάνων, που θα βρίσκονται στο τραπέζι, έτοιμα προς εφαρμογή, ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα των τηλεδιασκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες, προεξάρχοντος του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.      

Η στρατηγική με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση έχει ως βάση της το ότι προς ώρας ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και τη διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας: «Ενδεχομένως να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα δύο κύματα μαζί. Και κορωνοϊού και γρίπης. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας ώστε να αντέξει. Οι συνθήκες είναι έκτακτες. Οι λύσεις θα βρεθούν», εκτίμησε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ με τη σημαντική συμβολή των ιδιωτών και γίνονται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η διαδικασία (μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα) για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ δημιουργείται και το Μητρώο Ασθενών Covid-19, ώστε τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Και το επόμενο δίμηνο

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται αφενός την έξωθεν στήριξη, με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ λόγω κορωνοϊού, την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρα, την ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και την απόφαση να μην ισχύσουν φέτος οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών.

Αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, προωθείται η επανάληψη των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και για τους δύο επόμενους μήνες (Μάιο και Ιούνιο), με το συνολικό ποσό να φτάνει μέχρι και 14 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 10 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ανεπαρκών μέτρων, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει ότι, δεδομένου του αγνώστου χρόνου που θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, κρατιούνται και «εφεδρείες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με προσοχή και σύνεση, προκειμένου να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε τόσο στις περαιτέρω ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από τη διάρκεια της κρίσης όσο και στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Αλόγιστες σπατάλες εγείρουν τον κίνδυνο διολίσθησης σε μία νέα κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v