Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σχεδιασμοί για άρση των περιορισμών στην Ελλάδα

Σταδιακή και μετρημένη ελάφρυνση των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση για τον Μάιο. Τα διαγνωστικά τεστ, ο εκτεταμένος έλεγχος και η απομόνωση κρουσμάτων και περίγυρου. Ο κρίσιμος Απρίλιος και η πρώτη... χαραμάδα φωτός.

Οι σχεδιασμοί για άρση των περιορισμών στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή επεξεργασία των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα μας χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται στον δύσκολο αυτόν αγώνα. Η έγκαιρη λήψη μέτρων ήταν καθοριστική, τα χειρότερα -σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού- δείχνουν προσώρας να έχουν αποφευχθεί, ωστόσο σε καμία περίπτωση, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, και από την έκβαση αυτού θα κριθεί εν πολλοίς και ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα αρχίσει η χώρα να επανέρχεται στην κανονικότητα, σε υγειονομικό επίπεδο. Κάτι που, όπως αναγνωρίζουν άπαντες, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με ορατό τον φόβο η πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη στη συνέχεια και μόνο βέβαιο ότι ήρθε για να… μείνει.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή του συνέντευξη (στην ΕΡΤ), μίλησε για ένα «σκληρό καλοκαίρι προετοιμασίας και δουλειάς, γιατί του χρόνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο ιούς: τον ιό της γρίπης και τον Covid-19. Και άρα πρέπει να είμαστε διπλά προετοιμασμένοι».

Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

«Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από τον Μάιο», τόνισε χθες.

Αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να καταστρώσει τη σχετική στρατηγική, η οποία, όπως ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, θα περιλαμβάνει προσεκτικά βήματα, σταδιακή και μετρημένη επαναφορά τόσο στην οικονομία όσο και στη γενικότερη κοινωνική δραστηριότητα.

«Όπως πριν»

«Η ομαλοποίηση θα διαρκέσει αρκετό χρόνο και δεν απαιτεί βιασύνη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Και ασφαλώς να μην περιμένουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, όλα θα είναι όπως πριν», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Βάση και γνώμονας για την ελάφρυνση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα θεωρείται η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Τα μέτρα θα αίρονται βήμα βήμα, θα μπει μια σειρά προτεραιοτήτων, με βάση την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να παραβλεφθεί και ο αντίκτυπος που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση στην οικονομία.

Μείζον ζήτημα είναι τα σχολεία και ο χρόνος που αυτά θα ανοίξουν. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό. «Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε (στον ΣΚΑΪ). Όπως είπε, γνωρίζοντας ότι οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, αυτά να μην ανοίξουν κανονικά, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Αυτά πάντως εκτίμησε ότι θα ισχύσουν και τον Μάιο.

Εκτός πάντως από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, εξετάζεται η χρήση μαζικών διαγνωστικών τεστ στους πολίτες, προκειμένου να είναι εφικτός ο εκτεταμένος έλεγχος σε συνδυασμό με απομόνωση των κρουσμάτων και του περίγυρού τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v