Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το φετινό Πάσχα, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι τελείως διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, ενώ θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και ορόσημο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας παρατάθηκαν έως τις 27 Απριλίου και οι άγιες αυτές ημέρες θα είναι ένα σοβαρό τεστ τόσο για τους πολίτες όσο και για την Πολιτεία, προκειμένου να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις όσον αφορά την εξάπλωση του ιού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται και στην Ευρώπη και στο Πάσχα των Καθολικών που είναι την προσεχή Κυριακή και αναμένεται να συναχθούν αρκετά συμπεράσματα, όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η σκλήρυνση των μέτρων βρίσκεται επί τάπητος, η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται καθημερινά και ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί από τον Στέλιο Πέτσα ότι «θα υπάρχει αυστηροποίηση για τους ασυνεπείς, όχι τους συνεπείς», σε δύο πράγματα: τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων και το ενδεχόμενο χρονικού περιορισμού στις εξόδους.
Περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν υφίστανται, ενώ τεχνικά είναι δύσκολο να καταργηθεί το έντυπο χαρτί εξόδου από το σπίτι και να λειτουργεί μόνη διαδικασία των sms. Επίσης, ήδη η Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπλόκαρε τη δυνατότητα αλλαγής μόνιμης κατοικίας, μετά από συγκεκριμένο αριθμό σχετικών κρουσμάτων κάποιων που προσπαθούν να βρουν τρόπο μετάβασης στα χωριά, ενώ έχει αποφασιστεί να ενταθούν οι έλεγχοι στα διόδια, αν δεν απαγορευτεί τελείως η διέλευσή τους.
Ασυνήθιστη κίνηση
Μέτρα ίσως να ληφθούν εξάλλου στους παράδρομους των κεντρικών οδικών αρτηριών, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και η σκέψη αύξησης του προστίμου των 150 ευρώ για τους παραβάτες των μέτρων.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, προσώρας κάνει λόγο για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που παρατηρηθεί πρόβλημα κάπου, όπως για παράδειγμα συνέβη στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, κερδίζει πόντους η σκέψη να υπάρξει συμφωνία στην πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες μετά την Κυριακή των Βαΐων στις εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, αν και εδώ τελική απόφαση ακόμα δεν υπάρχει.
«Φέτος είναι διαφορετικά. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών και του χρόνου είμαστε εδώ να γιορτάσουμε, όπως πρέπει, τα έθιμα της παράδοσής μας», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Λέμε στους πολίτες ποιο είναι το σωστό, τι πρέπει να γίνει. Και ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ακούει και είναι έτοιμη να το αποδεχτεί».
Ειδικά την Κυριακή του Πάσχα, έτσι κι αλλιώς οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι απαγορεύονται, αφού δεν δικαιολογούνται από τις αιτιολογίες στα sms ή τις γραπτές υπεύθυνες δηλώσεις. Επίσης, όπως υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση, βάσει του νόμου, απαγορεύεται η συνάθροιση πάνω από 10 άτομα.
Πάντως, το σούβλισμα στην αυλή ή την ταράτσα επιτρέπεται (αν και δεν συνιστάται από τους αρμοδίους), αρκεί να παρευρίσκονται στον χώρο μόνο τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν στο σπίτι.