Κάλεσμα σε όλους τους βουλευτές της ΝΔ, όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς, να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού απηύθυνε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός.
Οπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.
Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν, καλώ όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19.
Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα», αναφέρει.
ΣΥΡΙΖΑ: Να είναι υποχρεωτική η μείωση μισθών για τους βουλευτές
Υποχρεωτική μείωση των αποδοχών των βουλευτών και, μάλιστα, για τρεις μήνες, με επέκταση του μέτρου στους ευρωβουλευτές και στους κρατικούς αξιωματούχους, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό διότι, όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, “και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν”.
Όπως τονίζεται, την πρόταση θα καταθέσει στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν.
Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους», καταλήγει.
Πέτσας: Δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα
«Η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού γίνεται σε δύο επίπεδα, το κοινοτικό και το εθνικό. Μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση από 2ο παγκόσμιο πόλεμο, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώνει φωνή του με ηγέτες που πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα. Πλέον η χώρα αντιμετωπίζεται ισότιμα εντός της ΕΕ και όχι ως μαύρο πρόβατο».
Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πέραν των άλλων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε, «παραμένει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί και άλλων οκτώ ηγετών για έκδοση ευρωομολόγου», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει να επιβάλλει περισσότερα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες. Πάντως διευκρίνισε ότι «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά παραγωγής. Επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έγκαιρα υλικό, σήμερα παραλάβαμε από Κίνα 1,7 εκ. μάσκες και τις επόμενες μέρες θα φτάσουν πάνω από 13 εκ απλές χειρουργικές μάσκες και άλλα είδη. Οι προμήθειες αυτές επισημάνουν πόσο σημαντικά είναι τα έγκαιρα, προληπτικά μέτρα, αγοράζουμε χρόνο ώστε να αντέξει το ενικό σύστημα υγείας και να προμηθευτούμε έγκαιρα υλικό υγειονομικό ώστε όσοι το χρειάζονται να το έχουν. Το υπουργείο Υγείας έχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσες πιστώσεις χρειαστεί. Ευχαριστούμε τους ιδιώτες για τις προσφορές τους», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην χώρα μας έχουν φτάσει πλέον στις 870.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, «ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αντιμετώπιση κορωνοϊού, σχέδιο 3,5 % του ΑΕΠ, αφορά 1,7 εργαζόμενους. Στηρίζει 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, καλύπτει 800.000 επιχειρήσεις, 3 στις 4 στη χώρα μας. Προϋπόθεση υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Παράλληλα, κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη συμβολική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν τον μισό μισθό τους για τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.
Η κυβέρνηση, τόνισε εξάλλου, «προχωρά σε δράσεις για βελτίωση καθημερινότητας πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να σώσουμε τόσες ανθρώπινες ζωές κάνοντας κάτι απλό, μένοντας στο σπίτι».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο δημόσιο, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».