Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματικός αγώνας της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Στήριξη της χώρας μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στην Κροατία ο Νίκος Δένδιας για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Γκρίνιες για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στις Σέρρες.

Διπλωματικός αγώνας της κυβέρνησης για το προσφυγικό

«Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ήταν συνολική και ισχυρή. Παράλληλα, καταδικάστηκε η τουρκική πολιτική για την απαράδεκτη πρακτική της να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους». Με αυτά τα λόγια αργά το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μία μέρα μετά την επίσκεψη στον Έβρο της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε., συνοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η διπλωματική μάχη της χώρας μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εξ ανατολάς «ασύμμετρου πολέμου» με φόντο το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα συνεχίστηκε σε επίπεδο υπουργών. Στο κοινό ανακοινωθέν της χθεσινής συνεδρίασης, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησαν -εκτός από τον Γ. Κουμουτσάκο- και οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απορρίπτεται «κατηγορηματικά η χρησιμοποίηση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι αποδεκτή. Το Συμβούλιο περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης του 2016 για όλα τα κράτη-μέλη», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ικανοποιώντας την ελληνική πλευρά.

Και αυτό, παρά τις ενστάσεις από ορισμένες χώρες-μέλη προκειμένου να μην αποδοκιμαστεί η πολιτική Ερντογάν, καταδεικνύοντας ότι ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ευρώπη «ψάχνεται» και αναζητεί κοινή γραμμή πλεύσης για όλα τα μέλη της.

Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στο Συμβούλιο ότι θα μετεγκαταστήσουν στα εδάφη τους ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, την ίδια ώρα πάντως που η γερμανική Βουλή απέρριπτε αίτημα των Πρασίνων να πάρει 5.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς της χώρας μας.

Αποσυμφόρηση νησιών

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», ήταν το σχόλιο στο Twitter του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και ενώ τη σκυτάλη του διπλωματικού αγώνα της χώρας μας για διεθνοποίηση του ζητήματος και εξασφάλιση της στήριξης των εταίρων μας παίρνει ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου μαζί με τους ομολόγους του της Ε.Ε. θα εξετάσουν την παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο σκοπός του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών είναι να εκφραστεί η αποφασιστικότητα όλων για την ασφάλεια των συνόρων, να συζητηθεί το ενδεχόμενο μετεγκαταστάσεων και η χορήγηση ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού.

Στήριξη η χώρα μας λαμβάνει και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο καλεί τους χρήστες των social media να αναρτήσουν εικόνα με κορδέλα στα ελληνικά χρώματα.

Εντός των τειχών, πάντως, τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν για την κυβέρνηση, με τελευταία αφορμή την είδηση για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στις Σέρρες και στην Αττική. Οι αντιδράσεις στη μακεδονική πόλη είναι έντονες και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το κλειστό κέντρο, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι «να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v